Mijnbroker schaft bewaarloon af

Mijnbroker schaft per direct het bewaarloon af. Daarmee is het de eerste Nederlandse internetbroker die geen bewaarloon meer rekent. Dit maakt Mijnbroker voor de meeste portefeuilles de goedkoopste internetbroker van eigen bodem in het segment aandelen.

Het afschaffen van deze kostenpost is een bewuste keuze, verklaart Eric de Bats, directeur van Mijnbroker. ”Bewaarloon is een overblijfsel uit de tijd dat effecten nog in papieren vorm werden bewaard. Inmiddels is daar echter nog nauwelijks sprake van. Alles wordt tegenwoordig via de computer gedaan en aandelen zijn gereduceerd tot een nummer in een computer. Een vergoeding voor het in bewaringhouden van papieren effecten is niet meer van deze tijd”

VEB : bewaarloon farce
De Vereniging Effectenbezitters is sterk voorstander van het afschaffen van het bewaarloon. VEB -voorzitter Jan-Maarten Slagter liet zich laatst in een van de landelijke dagbladen ontvallen dat hij het “ongekend” vindt dat banken en brokers nog steeds bewaarloon rekenen voor iets dat al lang niet meer fysiek bestaat. Zijn VEB -collega Niels Lemmers sprak zelfs over een “farce”. Door het afschaffen van het bewaarloon, besparen beleggers volgens het recente VEB brokeronderzoek bij Mijnbroker een substantieel bedrag. Tezamen met de verlaging van het optietarief (naar 1,70 euro) die Mijnbroker recent doorvoerde, is sprake van een zeer serieus offensief richting de gevestigde orde.

Nederlands DNA
Momenteel timmeren verschillende brokers aan de weg in Nederland. Allemaal werken zij met buitenlandse systemen en banken. Mijnbroker is, naast BinckBank , Alex en de grootbanken, de enige internetbroker die de rekeningen aanhoudt bij een Nederlandse bank, namelijk de Kas Bank . Dat betekent dat bij een faillissement de opties verzekerd zijn, een constructie die uniek is in Nederland, aldus De Bats. Mijnbroker richt zijn vizier overigens vooral op partijen als BinckBank en Alex, die nog bewaarloon rekenen. ”Wij zijn de prijsvechter van dit moment, de nieuwe BinckBank .”.