Schroders: Maakt waardebeleggen in 2017 een comeback?

Kevinmurphy
Kevin Murphy

Al een aantal jaren blijven de prestaties van waardeaandelen achter bij groeiaandelen. Maar sinds afgelopen jaar lijkt het tij te keren, schrijft David Brett, investment writer in een TalkingPoint, met bijdragen van Kevin Murphy en Andrew Williams Companies , waardebeleggen-specialisten bij Schroders . Belooft 2017 een topjaar te worden voor waardebeleggers?

Pas op voor de ’value trap’

Waardebeleggen is kortweg geformuleerd het opkopen van aandelen die zonder een goede reden significant onder hun werkelijke waarde worden verhandeld. Volgens Kevin Murphy is het proberen te profiteren van het irrationele gedrag van emotionele beleggers: "Angst en hebzucht zijn altijd aanwezig en vaak leiden zij tot slechte beslissingen bij beleggers gebaseerd op perceptie en emotie in plaats van realiteit.”

Waardebeleggen wordt gekenmerkt door een aantal factoren:

 • een stevige koersdaling als gevolg van een negatieve gebeurtenis
 • een lage waardering volgens de algemene meetmethodes, zoals de koerswinstverhouding
 • een matige prestatie van het aandeel in vergelijking met branchegenoten
 • een hoog dividendrendement

  Maar deze vier factoren garanderen nog niet dat een belegging een echte waardebelegging is. Beleggers moeten altijd oppassen voor de ’value trap’, waarbij een schijnbare beleggingskans zich aandient omdat het aandeel zo aantrekkelijk is gewaardeerd, maar een drijfveer voor een koersstijging ontbreekt - het ‘koopje’ blijkt een ‘kat in de zak’ te zijn.

  Waardebeleggen uit de gratie? Daar gloren kansen voor waardebeleggen!

  In de huidige markt is waardebeleggen uit de gratie en dat kan juist een goed instapmoment opleveren. Groeibeleggen is een andere discipline. Groeiaandelen worden gekenmerkt door snellere winstgroei dan gemiddeld en worden geacht dat te blijven doen. Beleggers zijn bereid daarvoor een premie te betalen. Met uitzondering van de afgelopen jaren leveren waardeaandelen doorgaans een hoger rendement op. Het ruime monetaire beleid en de lage rente hebben beleggers richting aandelen met een stabiele en voorspelbare winstgroei geduwd.

  Waardebeleggen maakt verloren jaren weer goed

  Toch lijken historische gegevens te wijzen op een keerpunt voor waardebeleggers. Andrew Williams Companies denkt dat het wat meer tijd vergt tot de waardestrategie het verloren decennium zal hebben goedgemaakt. Maar de recente opleving van deze beleggingsstijl duidt op een nieuwe tijd. Dit gebeurt tegen de achtergrond van een economische verschuiving. Voor de verkiezing van Trump werden al hogere rentes in de VS verwacht, iets wat door zijn plannen nog is versterkt. De omstandigheden die waardeaandelen ‘tegenhielden’ lijken op hun retour.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.