Beleggen voor beginners: houd de kosten in de gaten

Succesvol investeren hoeft niet ingewikkeld te zijn: Kosten (3)

Succesvol beleggen ingewikkeld? Niet voor diegenen die de vier eenvoudige basisstappen voor beleggen volgen. In dit derde deel van een vierdelige serie over beginnen met beleggen, legt Wim van Zwol van vermogensbeheerder Vanguard uit wat stap drie is: kosten.

Tot nu toe is het gegaan over nadenken wat je wilt bereiken met je belegde geld (stap een: stel doelen) en welke keuzes je moet maken om die doelen te bereiken (stap twee: zorg voor een juiste balans in je beleggingsportefeuille).

De volgende stap gaat over kosten.

Houd je kosten laag.

Net zoals we niet kunnen weten wat de winst van een bedrijf is totdat de kosten van de inkomsten zijn afgetrokken, is je rendement als belegger datgene wat je voor jezelf onderaan de streep overhoudt. Laat de organisatie die je pensioen uitkeert of het bedrijf dat je fondsen beheert er niet met je winst vandoor gaan vanwege de kosten die zij in rekening brengen. Je moet natuurlijk wel iets betalen, maar zorg ervoor dat wat de fondsbeheerder je in rekening brengt zo laag mogelijk is.

De verschillen in vergoedingen lijken misschien kleine percentages, maar na verloop van tijd kunnen de samenstellende effecten zeer groot zijn. De onderstaande tabel laat zien wat er zou gebeuren met €100 belegd geld onder verschillende jaarlijkse kostenscenario's, als de beleggingsmarkten niets zouden doen. Het samengestelde effect van de kosten in de loop van de tijd: Kosten van beleggen

Bron: 'Investment costs 'Ready Reckoner', Vanguard Asset Management, Limited Kijk naar de kale cijfers. Als je iemand 2% per jaar zou betalen om je geld vast te houden, zou je in slechts tien jaar tijd maar liefst een vijfde van het geld kwijt zijn. Maar als je 0,5% betaalt, heb je nog steeds zo’n 95% over aan het eind van dezelfde periode. Het is basisrekenen, maar het toont wel de impact die kosten alleen al op je geld kunnen hebben. Het is de drempel die je jaarlijkse investeringsrendement moet beslechten om je in de winst te houden.

Het spreekt voor zich dat hoe lager de kostenbarrière, hoe makkelijker het is om daaroverheen te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit diverse studies blijkt dat goedkope fondsen consistent betere rendementen opleveren dan vergelijkbare, duurdere fondsen.

Je hebt geen controle over het gedrag van de beleggingsmarkten, maar je hebt wel controle over de kosten die je maakt. Dus denk na over de kosten die in rekening worden gebracht; vergelijk de doorlopende kostencijfers die alle fondsaanbieders openbaar moeten maken met elkaar en zet ze tegenover elkaar.

Normaliter zouden we zeggen: je krijgt waar je voor betaalt; hoe hoger de prijs, over het algemeen, hoe beter de standaard. Deze regel gaat echter niet op voor beleggen. Bij beleggen fungeren de kosten als een barrière voor het rendement, dus hoe lager de kosten, hoe beter de waarschijnlijke prestatie. Dit is met name belangrijk wanneer het beleggingsrendement naar verwachting laag zal zijn, omdat het in dat geval kan betekenen dat de kosten een groter deel van het rendement opslokken.

In het laatste deel van deze serie gaan we in op hoe je moet reageren als je eenmaal bent begonnen met je investeringsplan en de zaken plotseling niet meer gaan zoals gepland.

Wim van Zwol is hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard.