Top GM brokkelt af

Maandag maakte General Motors bekend dat zijn topman Rick Wagoner afgelopen weekend door het Witte Huis is gevraagd af te treden. Hieraan heeft de topman gehoor gegeven. Analisten hebben voorlopig ook geen hoop in een goede afloop voor GM. Er staan op het moment van schrijven geen koopadviezen voor het aandeel uit.

Witte Huis
Op verzoek van het Witte Huis is de topman van General Motors , Rick Wagoner, afgetreden. Dit is door een zegsman van het Witte Huis bevestigd. Volgens de zegsman hebben leden van de regering Wagoner gevraagd op te stappen en hij is hiermee akkoord gegaan. De interventie van het Witte Huis door Wagoner af te laten treden is één van de reddingspogingen van president Barrack Obama om de Amerikaanse auto-industrie te redden. Wagoner was sinds 2000 de baas bij General Motors . Wagoner zal worden opgevolgd door president Fritz Henderson.

GM CEO resigns


Geen extra krediet
General Motors blonk de laatste jaren vooral uit in het maken van verliezen. Sinds 2005 maakte het autoconcern meer dan 65 miljard euro verlies. Mede daarom kreeg het bedrijf aan het begin van dit jaar een lening van 10,6 miljard euro, wat echter niet genoeg is volgens GM. Het concern stelt dat het in april bijna 14 miljard euro meer aan krediet moet hebben om in leven te blijven.

Om dit krediet te verwerven kregen zowel General Motors als ook Chrysler de opdracht om met een reorganisatieplan te komen. Hierin moesten de autoconcerns aantonen dat zij weer winstgevend kunnen worden om zodoende in aanmerking te komen voor extra overheidssteun. Maandag wees echter een werkgroep van het Witte Huis de plannen af. De plannen gaven geen levensvatbaarheid, aldus de werkgroep en daarom komen de concerns niet in aanmerking voor extra investeringen, aldus de werkgroep. GM vroeg om 30 miljard dollar aan nieuwe leningen bovenop de miljarden die het al heeft ontvangen. GM zal nu slechts krediet krijgen om de komende 60 dagen mee te overbruggen.

Maandag zal president Obama plannen presenteren waarmee hij de Amerikaanse auto-industrie uit het slop wil gaan trekken.

Geen koopadviezen
Voor het aandeel zijn momenteel geen koopadviezen afgegeven. Wel staan er 5 houd- en 15 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel uiterst negatief is. De analisten verwachten een verlies per aandeel voor 2009 van 20,84 dollar.