Nationalisatie Hypo Real Estate nabij

Een nationalisatie van de Duitse hypotheekverstrekker Hypo Real Estate lijkt dichtbij. De Financial Times berichtte recent dat de Duitse overheid bezig is met het vormen van een bod op het resterende belang van het concern. De Duitse overheid heeft momenteel al een belang in de hypotheekverstrekker. Analisten zijn uitzonderlijk negatief over het aandeel.

Overheid schiet te hulp
De Financial Times schreef afgelopen weekend dat bronnen wisten te meldden dat de Duitse overheid de geplaagde hypotheekverstrekker Hypo Real Estate zou willen overnemen. Volgens ingewijden zou er al deze week een bod kunnen worden uitgebracht. Hierbij zouden aandeelhouders van Hypo Re 1,26 euro per aandeel tegemoet kunnen zien. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Duitse overheid Hypo Re volledig zal kunnen overnemen, hoe graag het dit ook zou willen. De grootste aandeelhouder van de hypotheekverstrekker, het private equityconcern J.C. Flowers, zal waarschijnlijk het bod afwijzen, aldus de Financial Times. Desondanks stelt de FT dat de Duitse overheid een meerderheidsbelang kan verkrijgen.

De Duitse Eerste Kamer, de Bundesrat, heeft vrijdag ingestemd met een wet die de nationalisatie van banken mogelijk maakt. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een nationalisatie van de noodlijdende Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate (HRE) en zodoende de geruchten aangewakkerd. Deze wet voorziet erin dat de Duitse overheid de mogelijkheid krijgt om banken over te nemen en de aandeelhouders uit te kopen als andere steuninstrumenten niet meer werken. Dat de wet er zou komen was algemeen al aangenomen aangezien de Duitse Tweede Kamer (De Bundestag) in maart al met de wetgeving instemde. De wet treedt in werking als de Duitse bondspresident zijn handtekening eronder heeft gezet, dit wordt echter gezien als een formaliteit.

De wet zorgde voor nogal wat beroering onder de Duitse bevolking. De maatregel riep pijnlijke herinneringen op aan de jaren dertig, toen Joodse instellingen werden genationaliseerd door de nazi’s. Toen werden ook bedrijven genationaliseerd in het comministische Oost-Duitsland.

Belang
Vorige week maakte de Duitse overheid bekend een belang van 8,7%te hebben genomen in Hypo Real Estate. De Duitse overheid heeft afgesproken 20 miljoen aandelen Hypo Real Estate te kopen voor 60 miljoen euro. Dit komt neer op 3 euro per aandeel. Hypo Real Estate is van mening dat dit een wettelijk vereiste minimumprijs is voor een dergelijke kapitaalverhoging. Daarnaast reflecteert het niet de prijs die mogelijk betaald zou kunnen worden voor een volledige onteigening van Hypo Real Estate.

De koers van het aandeel steeg op dit nieuws met 35%. Het belang wordt gezien als een eerste stap naar volledige nationalisatie van de hypotheekverstrekker.

Seinen op rood
In 2008 leed Hypo Real Estate een verlies van 5,46 miljard euro. De resultaten werden gedrukt door een afwaardering van 2,48 miljard euro op de in 2007 overgenomen Ierse Depfa Bank Plc. Daarnaast heeft het al 102 miljard euro aan overheidssteun gekregen, waarvan 50 miljoen euro aan staatsgaranties. De Duitse overheid wil Hypo Real Estate nationaliseren omdat het vreest voor de gevolgen voor het financiële systeem mocht de bank ten onder gaan. De overheid stuit echter op weerstand van grootaandeelhouder J.C. Flowers. Marktvorsers hebben ingeschat dat Hypo Real Estate ongeveer 10 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft om de financiële storm te doorstaan. Hypo Real Estate heeft zelf al aangekondigd dat het verwacht in de komende 2 jaar ook verlies te zullen lijden.

Bijzonder negatief
Analisten zijn uitermate somber gestemd over het aandeel. Er staat slechts 1 koopadvies uit, afgegeven door de analisten van Bayern LB op 1 september 2008. Daartegenover staan 6 houd- en maar liefst 24 verkoopadviezen. Hierdoor is de consensus voor het aandeel bijzonder negatief. Als er alleen naar de 10 meest recent afgegeven adviezen wordt gekeken wordt het beeld nog somberder. De laatste 10 adviezen zijn namelijk louter verkoopadviezen.

Bij de afgegeven koersdoelen is het beeld niet veel anders. De analisten van Metzler hebben het laagste koersdoel afgegeven, 1 eurocent. Het aandeel sloot maandag op een koers van 1,15 euro. Wanneer de Duitse overheid daadwerkelijk een bod van 1,26 euro per aandeel zou doen, zou dit een rendement opleveren van 9,57%.