Hypo Real Estate faalt voor stress test

Bloomberg heeft uit twee bronnen die bekend zijn met de resultaten van de stress test van Europese financiële instellingen vernomen dat de Duitse staatsbank Hypo Real Estate niet zal slagen voor de test. De officiële resultaten zullen pas aanstaande vrijdag nabeurs naar buiten worden gebracht, maar aangenomen mag worden dat deze berichten dicht tegen de werkelijkheid aan zullen schurken.

Door onze redactie

Niet geslaagd
Volgens de bronnen zou Hypo Real Estate niet zijn geslaagd voor het stress test scenario dat uit gaat van een economische vertraging en betrekking heeft op het kapitaal. Een van de personen stelt dat de in München gevestigde bank waarschijnlijk de enige Duitse bank is die zal falen voor de test.

Op dit moment zijn toezichthouders van de Europese Unie de Europese banken aan het testen om daarmee bij beleggers het vertrouwen te laten terugkeren voor bedrijven die potentiële verliezen die zij oplopen door de kredietcrisis kunnen opvangen.

De bronnen stellen verder dat banken in de test zouden moeten voldoen aan een Tier 1 kapitaal ratio van minimaal 6%, De ratio is één van de belangrijkste meetpunten om te kijken hoe sterk een bedrijf financieel gezien is. Op basis van een presentatie op de website van Hypo Real Estate zou de Tier 1 kapitaal ratio eind maart 7,7% bedragen.

Hypo Real Estate meldde in mei nog dat het voor 72,1 miljard euro aan kapitaal had uitstaan in Griekenland, Italië en Spanje, wat juist de landen met het hoogste risico zijn binnen de Europese Unie.

Niet omvallen
Analist Andreas Plaesier van M.M. Warburg stelt in een reactie dat hij niet verwacht dat de Duitse overheid Hypo Real Estate zal laten omvallen. De bank wilde zelf niet reageren op het ontstane gerucht.

Hypo Real Estate heeft vanwege de kredietcrisis reeds in maart van dit jaar vanuit het noodfonds voor Duitse banken Soffin 7,87 miljard euro ontvangen. Het concern maakte destijds al bekend dat het wellicht tot 10 miljard euro nodig zal hebben uit het fonds. Vooralsnog heeft Hypo Real Estate nog geen aanvullende kapitaalinjecties aangevraagd bij Soffin.

Doordat de Duitse overheid al een aanzienlijke kapitaalinjectie heeft moeten doen in Hypo Real Estate en vanwege de omvangrijke belangen die het concern heeft mag aangenomen worden dat de Duitse overheid de bank niet zomaar zal laten omvallen, aangezien het hierdoor ook een aanzienlijk deel van haar eigen kapitaal in rook zou zien op gaan.

Op 8 juli maakte Hypo Real Estate bekend dat het de goedkeuring heeft gekregen om een ‘Bad Bank’ op te richten, waarin het in totaal 210 miljard euro aan investeringen kan deponeren die betrekking hebben tot ‘non-strategische belangen en risicovolle posities’. De belangen zullen in de tweede helft van dit jaar worden gedeponeerd.