Positieve resultaten Amgen

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Amgen maakte recent bekend dat zijn experimentele osteoporosis medicijn goede resultaten heeft geboekt tegen bepaalde vormen van kanker. Analisten hebben naar aanleiding van het nieuws hun taxaties voor het aandeel bijgesteld. De consensus voor het aandeel is duidelijk positief en daardoor is Amgen één van de best gewaardeerde biotechfondsen.

Superieur
Amgen heeft gezegd dat zijn medicijn denosumab heeft bewezen superieur te zijn aan Novartis ’s Zometa in een late-stage studie. De medicijnen dienen ter vertraging of voorkoming van de verspreiding van botkanker. Bone metastases, of de verspreiding van kanker naar de botten, is een serieuze consequentie van borstkanker, welke bot rond de tumor verzwakt of zelfs kapot maakt.

De fase 3 studie werd gehouden onder 2049 patiënten, waar de ziekte zich aan het verspreiden was. Het betrof hier serieuze botcomplicaties, ook wel SRE genoemd. Patiënten werden verdeeld in groepen die elke maand en injectie kregen van denosumab of een 15 minuten durend infuus van Zometa.

Denosumab liet zien dat het significant de tijd vertraagde voordat SRE zijn intrede deed, waardoor het medicijn zijn primaire doelstelling behaalde. Daarnaast reduceerde het SRE, wat een secundaire doelstelling van de studie was, aldus Amgen .

Amgen is erg tevreden over de resultaten van de studie, welke aantoont dat denosumab serieuze complicaties van 'bone metastases' van borstkankerpatiënten kan reduceren of vertragen, beter dan de huidige behandelingen met een positief risicoprofiel. Volgens Amgen waren de bijkomende effecten in lijn met die in andere studies werden aangetoond van denosumab en Zometa.

De volledige resultaten van de denosumab trial zullen worden gepresenteerd tijdens een medisch congres later dit jaar.

Amgen wacht nu op goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten voor denosumab als een middel tegen post-menopausal osteporosis. Potentieel gebruik van het medicijn tegen botbeschadiging onder kankerpatiënten zou kunnen zorgen voor een stijging van de inkomsten van Amgen .

Amgen , dat gevestigd is in Thousand Oaks, Calefornië, is één van de grootste biotechnologiebedrijven ter wereld. Het concern rapporteerde in de recente kwartalen echter teleurstellende resultaten vanwege de veiligheid van zijn anemia medicijnen en de wereldwijde recessie. Amgen rekent erop dat denomusab een duw in de rug van de omzet en opbrengsten van het concern zal zijn.

Opwaarts bijgesteld
Naar aanleiding van de positieve resultaten hebben de volgende analisten hun taxaties voor het aandeel opwaarts bijgesteld:

  • Robert W. Baird: Koersdoel verhoogd van 60 dollar naar 65 dollar
  • Jefferies & Co: Koersdoel verhoogd van 59 dollar naar 65 dollar
  • Citigroup : Koersdoel verhoogd van 61 dollar naar 69 dollar
  • Credit Suisse : Koersdoel verhoogd van 62 dollar naar 72 dollar
  • Standard & Poors: Koersdoel verhoogd van 57 dollar naar 60 dollar
  • Oppenheimer&Co: Koersdoel verhoogd van 60 dollar naar 66 dollar

    Het gemiddeld koersdoel is door de hierboven gedane koersdoel wijzigingen nu 65,72 dollar, wat een verwacht rendement oplevert van 10,46%. De consensus voor het aandeel is duidelijk positief met 17 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen. Binnen de biotechsector krijgt het na Gilead Sciences en Celgene de meeste koopadviezen.