Optimisme oliesector houdt aan

Recent worden veel koopadviezen afgegeven voor de mondiale oliegiganten. Het optimisme over de oliesector houdt vooralsnog aan waarbij een universeel argument voor long posities de verwachte stijging van de olieprijs is. De oliesector behoort tot de best presterende sectoren van de afgelopen drie maanden. Op jaarbasis is het rendement van de DJ US Oil & Equipment & Services Index 64,14%.

Op het moment van schrijven noteert een barrel U.S. crude olie 83 USD per barrel. De november future genoteerd aan de ICE Futures Exchange in Londen noteert nu op 80.07 USD per barrel. De recente stijging in de olieprijs was toe te schrijven aan recente onzekerheid over de internationale oliereserves. De internationale oliereserves kwamen onder het 5-jaars gemiddelde. Tevens speelde de spanningen tussen Koerdische rebellen en Turkije een rol waardoor de onrust over olievoorraden toenam.

Deze week gaven de analisten van SEB en van de Hamburger Sparkasse wederom koopadviezen voor het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell . Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt momenteel op zo’n 3,5 euro onder het gemiddelde koersdoel van 33,76 euro verhandeld. Royal Dutch Royal Dutch Shell ’s koerswinstverhouding staat de laatste jaren onder de 10. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 6.08. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2006) bedraagt 6.78.

Exxon Mobil ’s forward pe staat nu op 13,87, dit is een paar punten hoger dan haar Europese sectorgenoten. Total Fina noteert momenteel met een forward pe van 10,78, BP staat op 5,40.