Agfa-Gevaert boekt nettoverlies

Agfa-Gevaert heeft het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 9 miljoen euro. Dit bleek uit de kwartaalresultaten die het concern dinsdagmorgen naar buiten bracht. Analisten stellen dat het concern ondanks het nettoverlies zijn kosten goed onder controle weet te houden en handhaven mede daarom hun eerder afgegeven advies voor het aandeel.

Nettoverlies
Het afgelopen kwartaal leed Agfa-Gevaert een nettoverlies van 9 miljoen euro, waar het in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een nettowinst boekte van 3 miljoen euro. De omzet daalde met 12,9% tot 677 miljoen euro. Vooral het onderdeel Agfa Graphics werd zwaar getroffen door de economische crisis. Het onderdeel zag zijn omzet het afgelopen kwartaal dalen met 15,3%.

De omzet van Agfa Healthcare daalde met 5,8%, waarbij vooral in de Verenigde Staten en in diverse landen in Europa de effecten van de crisis voelbaar waren. Zorginstellingen wachten langer met het investeren in medische apparatuur zoals Compute Radiography en Imaging IT. Agfa Healthcare wist wel de afgelopen maanden zijn marktaandeel voor hardcopy film te vergroten. Het onderdeel Agfa Specialty Products zag zijn omzet dalen met 29,1%. Volgens het bedrijf weerspiegelt de daling de effecten van de economische crisis.

Het concern wist zijn nettoschuld positie verder af te bouwn van 661 miljoen euro (eind maart 2009) naar 569 miljoen euro. Dit werd mede gerealiseerd doordat Agfa-Gevaert zijn schuldvorderingen op klanten doorverkocht aan een drietal banken voor 160 miljoen euro.

Agfa-Gevaert verwacht dat het dieptepunt achter de rug lijkt, maar het concern wil zich niet aan een voorspelling wachten over wanneer een eventueel herstel zijn intrede zal doen. Het concern zal in de komende periode zijn kostenstructuren continu aanpassen aan de marktsituatie om zodoende zijn marktpositie te handhaven en waar mogelijk uit te breiden.

Herhalingen
De analisten van BNP Paribas Ageas hebben hun koopadvies voor het aandeel herhaald. De operationele winst lag in lijn met de verwachting, maar de omzet viel tegen. Daarentegen vonden de analisten de verdere afbouw van de nettoschuld positie positief. De analisten trekken de conclusie dat de resultaten gemengd waren maar dat ze niet hun winstverwachtingen voor het aandeel zullen aanpassen.

Analist Nico Melsens van KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat de recessie nog steeds van invloed is op de top line van het concern. Lagere kosten voor ruwe materialen en het reduceren van de kosten stellen Agfa echter in staat om de winstdoelstellingen te realiseren ondanks de slechter dan verwachte omzetresultaten. Door de kosten onder controle te houden, een lager werkkapitaal te hebben en door andere initiatieven weet Agfa-Gevaert zijn schuld te verminderen, waardoor het risicoprofiel van het concern gereduceerd wordt, aldus Melsens. De analist blijft dan ook bij zijn accumulate-advies voor het aandeel en heeft een koersdoel uitstaan van 2,25 euro.

Op dit moment staan er voor het aandeel 3 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus neutraal is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 3,69 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van maar liefst 69,44%. Dit komt door het koersdoel van DeGroof van 11 maart van 5,70 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 161,47%. Hierdoor is het algemene verwacht rendement zwaar overtrokken.