Superjaar Microsoft, koers op alltime high

Het succes van Microsoft op de beurs lijkt dit jaar maar niet op te kunnen houden. Het aandeel noteert bij een koers van 113 dollar rond haar hoogste niveau ooit. Voor het fiscale jaar kwam de omzet uit op 100 miljard dollar. Dit was ruim 14 procent meer dan over 2017. De winst per aandeel steeg met 18 procent en het operationele inkomen steeg met 21 procent.

Overname Lobe

De Amerikaanse techgigant boekte haar grootste winst bij het onderdeel Personal Cloud. Hier steeg de omzet met 17 procent. Naast deze tak ziet het bedrijf ook veel groei bij ‘machine learning’ en kunstmatige intelligentie. Recent nam het bedrijf nog het in San Francisco gevestigde Lobe over. Dit bedrijf is vooral actief met zogenaamde ‘deep learning tools’. Deze technieken worden gebruikt om op basis van de data van het gebruik van microfoons, camera’s en andere dergelijke apparaten om nauwkeurige voorspellingen te kunnen doen.

Mede door de gestegen omzetten en winsten zouden beleggers ook meer dividend kunnen krijgen zo denkt onder andere het Amerikaanse effectenhuis Robert W. Baird. Zij verwachten een stijging van het dividend per aandeel tussen de 10 en 15 procent. Microsoft zou volgens de analisten van plan zijn om ruim 20 miljard dollar aan haar aandeelhouders uit te keren.

Het aandeel Microsoft staat bij Goldman Sachs goed op, zij noemen het één van haar favoriete techaandelen.

Over dit jaar komt de omzet volgens de analisten uit op 122,82 miljard dollar. Dit is fors meer dan de omzet over 2017 toen de omzet 110,36 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Microsoft in beeld plus taxaties 2018

koersgrafieken

De meeste analisten rekenen voor 2018 op een nettowinst van 33,11 miljard dollar. Volgens de jongste analistenconsensus houdt het bedrijf over dit jaar een winst per aandeel van 4,28 dollar over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 26,45 te liggen.

Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 1,79 dollar. Microsoft 's dividendrendement ligt dus op 1,58 procent. Het gemiddelde dividend van de softwarebedrijven ligt op een schamele 0,5 procent.

Laatste koersdoelen rond de 127 dollar

RBC Capital Markets, ABN AMRO en Deutsche Bank gaven onlangs beleggingsadviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Microsoft 's beurswaarde 872,62 miljard dollar. Het aandeel Microsoft bewoog de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Gemeten vanaf september vorig jaar staat het aandeel Microsoft maar liefst 53 procent in het groen. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 73 en de 114 dollar. Sinds 2008 koerst het aandeel ruim 350 procent hoger.

Het aandeel sloot dinsdag op 113,21 dollar.

Koershistorie Microsoft van 2007 tot 2018

koersgrafieken microsoft

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.