Positieve wending verwacht voor olie- en gasbedrijven

Nu de Europese olie- en gasbedrijven een veelbelovende start van het jaar hebben laten zien, vinden de analisten van Morgan Stanley de sector aantrekkelijk. Mede daarom hebben zij voor een aantal aandelen hun taxaties opwaarts bijgesteld, waarbij Total nog altijd als een van de favoriete aandelen wordt bestempeld.

De olieprijzen zijn deze week onder druk komen te staan door zorgen over de Chinese economie. Uit de managers index van HSBC /Markit blijkt dat China aan momentum lijkt te verliezen. Daarnaast zijn er problemen in Libië, waar olievelden tijdelijk werden geblokkeerd maar waar waarschijnlijk deze week weer begonnen zal worden met pompen.

Wel lijken de oliemarkten de problemen in Oekraïne achter zich te willen laten. Rusland levert momenteel een derde van de Europese gasvraag, dat voor een groot deel door Oekraïne gaat. Rusland heeft gedreigd om de leveringen aan Kiev in juni stop te zetten als er geen betalingen zijn voldaan. Dit kan dus nog voor druk zorgen op de oliemarkten.

Total favoriet

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley stelt in een recent rapport vooral vast dat de vrije kasstroom van olie- en gasbedrijven voor een positieve wending staat. Althans, hierop duiden volgens de analisten de recente kwartaalcijfers van deze bedrijven en commentaren van het management. Wel zal het dividend volgens de analisten binnen de sector in de komende periode verder krimpen.

Niettemin heeft Morgan Stanley zijn koersdoel voor Total verhoogd met 2 euro tot 57 euro, terwijl het advies is gehandhaafd op ‘overweight’. Daarbij behoort Total samen met Statoil tot de ‘Top Picks’ binnen de sector, gevolgd door Royal Dutch Royal Dutch Shell . Voor het Brits-Nederlandse concern luidt het advies ‘equal-weight’.

Verder hebben de analisten hun koersdoel voor BP nog verhoogd van 525 naar 530 pence, terwijl het advies is vastgesteld op ‘equal-weight’.