Gemengde reacties op trading update Fugro

De trading update die bodemonderzoeker Fugro begin deze maand naar buiten heeft gebracht was aanvankelijk slechter dan waar veel analisten op hadden gerekend. Mede daarom hebben een aantal van hen hun taxaties voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. Toch stellen een aantal analisten ook vast dat de outlook voor Fugro positief blijft.

Fugro maakte op 6 mei bekend dat over het eerste kwartaal de omzet op jaarbasis is gestegen met 6% tot 512,5 miljoen euro, exclusief de omzet uit zijn multiclientbibliotheek. Als deze wel wordt meegenomen kwam de omzet uit op 535,5 miljoen euro, tegen 484,4 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Fugro werden de resultaten in het eerste kwartaal beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden in verscheidene regio’s, terwijl ook het werkvolume in de olie- en gassector in bepaalde regio’s afnam.

Mede daarom rekent het bedrijf voor de eerste helft van 2014 op een enkelcijferige groei van de omzet. Daarnaast voorziet Fugro een herstel van de ebit-marge in het tweede kwartaal, maar wordt er wel rekening gehouden dat de ebit-marge voor het eerste halfjaar van 2014 fors lager zal zijn dan over dezelfde periode een jaar eerder.

De doelstellingen voor de middellange termijn en de doelstellingen voor 2016, waarbij wordt gerekend op een jaarlijkse omzetgroei van 10%, worden volgens Fugro ondersteund door de vooruitzichten voor de markten waarin Fugro opereert.

Koersdoel verlaagd

Kepler Research is niet te spreken over de marges die Fugro presenteerde, die volgens de analisten in het eerste kwartaal mogelijks op jaarbasis zijn gehalveerd. Wel zijn zij te spreken over de geboekte omzet.

Kepler ziet zich echter genoodzaakt om zijn winstverwachtingen voor Fugro voor 2014 en 2015 te verlagen met respectievelijk 24% en 16%. Als gevolg daarvan is het koersdoel verlaagd met 5 euro tot 42 euro, waarbij het ‘hold-advies is blijven staan’.

Outlook blijft positief

ABN AMRO spreekt van een teleurstellende trading update die Fugro naar buiten heeft gebracht. Wel zijn de analisten te spreken over het oplossen van de problemen bij de divisies Subsea en Geoscience. Volgens de analisten vereist de nieuwe strategie van Fugro een toename van de kapitaaldiscipline, meer verantwoordelijkheid en betere interne controle.

Het management van Fugro houdt vertrouwen in de doelstellingen voor 2016 en ABN AMRO sluit zich hierbij aan. Volgens de analisten is het een goed bedrijf dat uit de gratie is geraakt bij beleggers. Zij hebben dan ook hun koopadvies voor het aandeel herhaald.

Consensus

Vooralsnog is de consensus voor Fugro licht negatief. Er staan momenteel 2 koop-, 8 houd- en 3 verkoopadviezen voor het aandeel uit. Daarbij zijn er vooralsnog geen advieswijzigingen doorgevoerd.

De koersdoelverlagingen hebben er wel in geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel is gedaald tot 43,43 euro. Doordat de koers echter ook is gedaald na de teleurstellende trading update, is er nog altijd een opwaarts potentieel aanwezig van 5,6%.