ArcelorMittal favoriete metaalaandeel

Uit een analyse welke aandelen binnen de metalensector het meest worden gewaardeerd door analisten, blijkt ArcelorMittal als winnaar uit de bus te komen. Daarbij heeft het staalconcern onlangs nog een aantal opwaarderingen gekregen, onder meer omdat het aandeel volgens analisten momenteel ondergewaardeerd is. Toch is niet iedereen positief gestemd.

Uit een recente studie gedaan door Metals Channel onder analisten, blijkt dat ArcelorMittal bovenaan prijkt binnen de staalsector. De website heeft zijn eigen Metals Channel Global Mining Titans Index , die is samengesteld met de 50 wereldwijde marktleiders binnen de metalen- en mijnsector. De index wordt continu aangepast om op deze manier de marktomstandigheden, grondstoffenprijzen, overheidsbeleid en marktvolatiliteit goed te weerspiegelen.

Barclays adviseert in te stappen

De conclusie die Metals Channel trekt komt overeen met recente advieswijzigingen voor het aandeel. Zo verhoogde de Britse zakenbank Barclays op 10 september zijn advies voor ArcelorMittal van ‘underweight’ naar ‘overweight’.

Barclays stelt na een analyse over de Europese staalsector dat de capaciteitsbenutting van staalbedrijven herstellen. Volgens de analisten zijn de staalbedrijven door de moeilijke marktomstandigheden van de afgelopen jaren structureel sterker geworden, omdat zij genoodzaakt waren om herstructureringen en kostenbesparingen door te voeren.

Volgens de Britse zakenbank is het een goed moment om ArcelorMittal te kopen, aangezien door recent zwakkere macrodata uit Europa en China de verwachtingen voor het aandeel lager zijn. De analisten hebben hun koersdoel dan ook verhoogd van 11 euro naar 13,50 euro.

Grote profiteur

Op 8 september verhoogde Kepler Cheuvreux al zijn advies voor ArcelorMittal van ‘reduce’ naar ‘buy’. Volgens analist Rochus Brauneiser zal het bedrijf een van de grootste profiteurs zijn van de herstellende staalprijzen in Europa.

Brauneiser wijst er verder op dat ArcelorMittal ongeveer driekwart van het bedrijfsresultaat buiten Europa genereert en daarom profiteert van de sterke Amerikaanse dollar. Daarbij is het recent slechte nieuws volgens de analist inmiddels grotendeels ingerpijsd in de koers van het aandeel. Zodoende heeft hij zijn koersdoel verhoogd met 3 euro tot 13 euro.

Verkoopadvies gehandhaafd

Er zijn echter ook nog analisten die minder positief zijn over ArcelorMittal en Goldman Sachs is er een van. De Amerikaanse zakenbank herhaalde op 10 september zijn ‘sell-advies’ voor het aandeel, al werd wel het koersdoel licht verhoogd van 9,50 euro naar 10 euro.<

De analisten blijven voorzichtig vanwege de tegenwind voor de ijzerertsdivisie, bij de ACIS-business en in Brazilië. Daarnaast ziet Goldman Sachs nog altijd een wereldwijde overcapaciteit op de staalmarkt.