Opwaarts potentieel ING lijkt beperkt

Met de opname van ING in de bankenindex van Euro Stoxx is er volgens analisten een belangrijke stap genomen in de herwaardering van het aandeel. Desondanks is er ook een taxatiewijziging voor het aandeel doorgevoerd, omdat volgens marktvorsers de koers in de afgelopen periode sterk is opgelopen.

ING Groep wordt toegevoegd aan de Euro Stoxx Banks Index alsook aan de Stoxx Europe 600 Banks Index . Bij eerstgenoemde krijgt het aandeel een gewicht van 3,83% en bij de Stoxx Europe 600 Banks Index is dit 7,60%.

Berenberg is te spreken over de opname van ING in de Euro Stoxx Banks Index . Volgens de analisten is het een belangrijke stap in de herwaardering van het aandeel, omdat in plaats van een vergelijking met verzekeraars dit nu zal worden gedaan met andere banken. Hiermee zal volgens Berenberg worden aangetoond dat ING ten opzichte van zijn sectorgenoten goedkoop is. De analisten hanteren voor ING een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 13 euro.

Advies verlaagd

Kepler heeft wel zijn advies voor ING verlaagd naar ‘hold’. Het aandeel staat niet langer op de kooplijst van de analisten omdat het inmiddels het koersdoel van 11,80 euro heeft bereikt en daarmee redelijk geprijsd is.

Begin september zette Kepler ING nog op ‘buy’, onder meer omdat de marges op Nederlandse hypotheken een sterke verbetering lieten zien doordat hypotheken van vóór de crisis nu moeten worden verlengd.

Kepler verwacht dat ING in het vierde kwartaal de laatste staatsteun zal aflossen en volgend jaar het normale dividend gaat hervatten. Daarbij zal de stresstest van de Europese Centrale Bank naar verwachting geen problemen geven, maar kan de Asset Quality Review nog leiden tot een lagere kapitaalpositie voor de Nederlandse hypothekenportefeuille, commercieel vastgoed en de dekking van MKB-leningen met belatingsachterstanden.

Koers fors opgelopen

Kijkende naar wat de koers over het afgelopen jaar heeft gedaan mag geconcludeerd worden dat aandeelhouders een mooie rit achter de rug hebben. In een jaar tijd is de koers namelijk gestegen met circa 23%. Vooral in de maanden augustus en september is de koers met 8% sterk opgelopen. Het verklaard waarom analisten hebben besloten hun taxaties voor het aandeel te wijzigen.

De koers van ING is de afgelopen weken juist zeer volatiel geweest. Stond de koers 15 september nog op 10,94 euro, een paar dagen later was dit opgelopen tot 11,95 euro, om vervolgens weer te zakken tot 10,39 euro.