Analisten voorzien overnamebod op Fugro door Boskalis

De belangneming die Boskalis recent in Fugro heeft gedaan houdt de gemoederen bezig. Waar sommige analisten uiteindelijk een overnamebod voorzien, durven anderen nog niet zover te gaan maar hebben zij wel hun taxaties voor de aandelen opwaarts bijgesteld. Ondertussen zijn de koersen van beide aandelen aanzienlijk opgelopen.

Op vrijdag 7 november werd bekend dat Boskalis een belang van 14,8% heeft genomen in Boskalis . Daarbij heeft het baggerbedrijf aangegeven in overleg te gaan met de bodemonderzoeker over de opties om samen te werken.

Boskalis heeft daarbij direct aangegeven dat het met de belangneming niet de intentie heeft om Fugro over te nemen. Dit lijkt ook vooralsnog niet aan de orde, aangezien de bodemonderzoeker heeft aangegeven dat de belangneming ongevraagd en onverwacht is.

Overnamebod

Analisten denken er ondertussen anders over. Zo stelt SNS Securities dat Boskalis op termijn weldegelijk een overnamebod zal doen op Fugro . Dit zal echter tijd en voorbereiding kosten, aangezien de baggeraar eerst kapitaal zal moeten ophalen middels bijvoorbeeld de uitgifte van nieuwe aandelen.

SNS Securities stelt dat dit direct als gevolg heeft dat Fugro voorlopig in de financiële problemen zal blijven en daarmee op korte termijn onzekerheid zal blijven bestaand rondom het bedrijf. Zodoende adviseren de analisten beleggers om na de recente koersstijging hun belang te verkopen, ook al lopen zij toekomstig opwaarts potentieel daarmee mis. SNS Securities blijft dan ook bij zijn ‘sell-advies’ voor Fugro , waarbij het koersdoel is vastgesteld op 10 euro.

Adviesverhogingen

De analisten van Rabobank hebben naar aanleiding van de ontwikkelingen hun taxaties voor beide aandelen verhoogd. Zo is het advies voor Fugro door Rabobank verhoogd van ‘hold’ naar ‘buy’ en stellen de analisten dat het management van het bedrijf niet langer de touwtjes in handen heeft.

Daarbij verwachten zij dat Boskalis op korte termijn al zijn belang in Fugro zal vergroten tot net onder de 30%, wat de grens is om verplicht een bod uit te brengen. Rabobank denkt dat Boskalis zeker de intentie heeft om Fugro over te nemen, maar verwachten pas over 12-18 maanden de start van een overnameproces door de goede beschermconstructie van de bodemonderzoeker.

De analisten schatten dat een bod tenminste 25 euro per aandeel zou worden, wat dan ook het nieuwe koersdoel van Rabobank is. Zij hadden eerder nog een koersdoel van 10 euro uitstaan voor Fugro .

Tegelijkertijd heeft Rabobank ook het advies voor Boskalis verhoogd van ‘hold’ naar buy’. De analisten denken dat Boskalis Fugro een goede basis kan bieden om de operationele prestaties te verbeteren en het vertrouwen te herstellen. Zodoende is ook het koersdoel voor Boskalis verhoogd met 2 euro tot 42 euro.

Opwaarts potentieel

Het bericht heeft ertoe geleid dat de koers van beide aandelen fors is opgelopen. Zo staat de koers van Fugro maandag bijna 33% hoger op 18,68 euro, terwijl Boskalis 4,6% hoger staat op 43,47 euro.

Afgaande op het gemiddeld koersdoel van 20,38 euro dat momenteel voor Fugro uitstaat voorzien analisten nog een opwaarts potentieel van 9,57%. Daarbij moet wel aangetekend worden dat recent afgegeven koersdoelen fors uit elkaar liggen.

Voor Boskalis staat het gemiddeld koersdoel op 44,38 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 2,5%. Hier liggen de koersdoelen die recent zijn afgegeven met een bandbreedte van 40-45 euro wel dichter bij elkaar.