Henkel verrast door Rusland met positieve cijfers

Het Duitse levensmiddelenconcern Henkel zag over het afgelopen kwartaal onverwachts de prestaties in Rusland aantrekken, waardoor het bedrijf heeft besloten zijn winstverwachtingen voor heel 2014 te verhogen. In navolging daarvan hebben analisten hun taxaties voor het aandeel eveneens opwaarts bijgesteld.

In augustus gaf Henkel nog een waarschuwing af naar aanleiding van de onrust in Oekraïne en Rusland. In plaats daarvan maakte het Duitse levensmiddelenconcern recent bekend dat Rusland een bovengemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de groei, waardoor de omzet het afgelopen kwartaal toenam met 2,3% tot 4,24 miljard euro.

Henkel stelt dat de Russische crisis inmiddels buiten Rusland lijkt plaats te vinden. Desondanks ziet het bedrijf eveneens niet de effecten van de vertraging van de Duitse economie. Zodoende zag Henkel over het afgelopen kwartaal de ebit toenemen met 3,1% tot 693 miljoen euro, wat boven de gemiddelde analistenverwachting van 670 miljoen euro lag.

Mede daarom heeft Henkel zijn verwachtingen voor heel 2014 opwaarts bijgesteld. Het bedrijf gaat voor dit jaar uit van een omzetgroei van 3-5%, terwijl voor 2016 wordt gerekend op een omzet van 20 miljard euro. Over 2013 was dit nog 16,5 miljard euro.

Beleggers gerustgesteld

BNP Paribas vindt de derdekwartaalcijfers van Henkel niet uitstekend, maar stelt wel de nerveuze beleggers gerust. De iets zwakker dan verwachte groei van de omzet is verder voor de analisten geen verrassing, aangezien concurrenten eerder al soortgelijke berichten naar buiten brachten.

BNP Paribas vindt het verder een positief signaal dat Henkel zijn jaarprognose voor de marge heeft verhoogd. Zodoende hebben de analisten hun ‘buy-advies’ herhaald en staat er een koersdoel uit van 93 euro.

In lijn met consensusschattingen

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft zijn koersdoel voor Henkel verhoogd met 3 euro tot 83 euro. Analist Erik Sjogren stelt dat net als in voorgaande kwartalen de slechte prestaties bij de omzet zijn gecompenseerd door de sterke groei van de marge. Gelet op de economische tegenwind zal de trend op korte termijn volgens de analist zo blijven.

De verhoogde vooruitzichten van Henkel komen nu overeen met de consensusschattingen, aldus Sjogren. De analist heeft zijn winstverwachtingen licht opwaart bijgesteld, maar handhaaft zijn ‘equalweight-advies’.

Consensus

De koers is naar aanleiding van de positieve uitlatingen van Henkel opgelopen tot boven de 83 euro. Analisten hebben gemiddeld een koersdoel uitstaan van 86,32 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 3,75 euro. Wel is er een forse bandbreedte in de recent afgegeven koersdoelen, zoals BNP Paribas met 93 euro en Morgan Stanley met 83 euro al laten zien.

De consensus voor het aandeel is licht positief. Er staan 10 koop-, 13 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Gezien de koersdoelverhogingen is er daarbij sprake van een positief momentum rond het aandeel.