Afgesplitste bedrijven verslaan moederbedrijven HP

Hewlett Packard Enterprise (HPE) rapporteerde over het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar veel betere resultaten dan verwacht, in tegenstelling tot de cijfers die moedermaatschappij Hewlett Packard onlangs naar buiten bracht. Dit resulteerde in een dusdanige koerssprong van HPE dat Hewlett Packard inmiddels is gepasseerd. Analisten laten daarom hun licht schijnen op de recente ontwikkelingen bij HPE.

Hewlett Packard Enterprise (HPE), dat vorig jaar november werd afgesplitst van Hewlett Packard Inc, zag over het afgelopen kwartaal de nettowinst op jaarbasis dalen met 52% inclusief herstructureringskosten. Daardoor kwam de nettowinst uit op 267 miljoen dollar of 15 dollarcent per aandeel, waar dat een jaar eerder nog 547 miljoen dollar of 30 dollarcent per aandeel was. De omzet nam op jaarbasis af met 2,5% tot 12,72 miljard dollar.

HPE is de grootste producent van servers en heeft ongeveer een derde van deze markt wereldwijd in handen. De omzet van deze tak nam op jaarbasis af met 1%, maar steeg bij constante wisselkoersen juist met 5%. De algehele resultaten waren dan ook over beter dan waar analisten vooraf op rekenden. Exclusief de herstructureringslasten zag HPE de aangepaste winst per aandeel uitkomen op 41 dollarcent, waar analisten gemiddeld rekenden op 31 dollarcent.

HPE gaat voor het tweede kwartaal van het lopende boekjaar uit van een winst per aandeel van 39-43 dollarcent.

Gelijk aan hun zijde

De resultaten van HPE onderschrijven een onderzoeksrapport dat Goldman Sachs onlangs naar buiten bracht. Daarin stelt de Amerikaanse zakenbank dat afgesplitste bedrijven in de twee jaar daarna vaak hun moedermaatschappij vaak overstijgen op marktwaarde.

Goldman Sachs stelt dat sinds 1999 bedrijven die zijn afgesplitst hun moedermaatschappij in de twee jaar daarna met gemiddeld negen procentpunten overtreffen en de S&P 500 met 6 procentpunten.

HPE op kopen gezet

De beter dan verwachte resultaten van HPE hebben ertoe geleid dat de koers van het aandeel op 4 maart met 14% omhoog is geschoten tot 14,90 dollar. Hewlett Packard Inc staat ondertussen op 11,18 dollar.

Pacific Crest Securities stelt dat de resultaten van HPE beter waren dan verwacht dankzij vooral een herstel van de vraag in China en verbetering van de marges.

Analist Kulbinder Garcha van Credit Suisse stelt dat zij nog altijd bewijs zien voor een ommekeer bij HPE. De analist heeft daarom zijn winstverwachtingen voor 2016 en 2017 verhoogd naar respectievelijk 1,93 dollar en 2,04 dollar. De Zwitserse zakenbank hanteert voor HPE een ‘outperform-advies’ met een koersdoel van 21 dollar, wat op het huidige koersniveau een opwaarts potentieel impliceert van ruim 50%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.