Aegon in de verkoop?

Afgelopen weekend ontstond het gerucht dat Aegon van plan is om zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk van de hand te doen. Analisten stellen dat de verkoop positief kan uitpakken, maar uiten ook hun twijfels aangezien er momenteel nog veel onduidelijkheden zijn. Mede daarom handhaven zij vooralsnog hun taxaties voor het aandeel, waardoor de consensus nog steeds licht positief is.

Door onze redactie

Verkoop?
Britse media speculeerden afgelopen weekend over een verkoop van de Britse activiteiten door Aegon . Zij schatten dat de verkoop ongeveer 1,5 miljard pond zou opleveren, oftewel ongeveer 1,8 miljard euro.

Aegon is in Groot-Brittannië actief onder de naam Scottish Equitable. Het heeft in Groot-Brittannië ongeveer een marktaandeel van 10% en beheert daar 53,6 miljard pond aan bezittingen. Met het verkregen geld kan Aegon onder meer de staatssteun aflossen of uitbreiden in groeimarkten zoals Centraal- en Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Erg positief
De analisten van ABN AMRO stellen dat wanneer het gerucht zou kloppen dit erg positief zou zijn. Aegon zou dan namelijk met het verkregen kapitaal de staatssteun van 2 miljard euro kunnen terugbetalen en ondertussen activiteiten met langzame of geen groei kunnen reduceren, aldus de analisten.

De analisten wijzen erop dat Aegon deze week een dag voor analisten zal houden, waar er wellicht meer duidelijkheid zal ontstaan omtrent de geruchten over de verkoop. Voorlopig blijven de analisten bij hun koopadvies voor Aegon omdat zij van mening zijn dat het aandeel ondergewaardeerd is.

Twijfelachtig
Royal Bank of Scotland stelt in een reactie dat de verkoop door Aegon voor de korte termijn erg twijfelachtig lijkt. Analist Thomas Nagtegaal is van mening dat de genoemde prijs van 1,8 miljard euro beneden de gewenste verkoopprijs van Aegon ligt. Daarnaast is er volgens de analist nog geen direct potentiële koper beschikbaar.

Nagtegaal vindt het daarnaast nog te vroeg voor Aegon om naar fondsen te zoeken voor terugbetaling van de overheidssteun omdat er nog een rechtszaak tegen de Europese Commissie loopt. RBS hanteert voor Aegon een hold-advies met een koersdoel van 5,70 euro.

Moeilijkheden
Analist Maarten Altena van SNS Securities wijst erop dat de divisie al jaren moeilijkheden ondervindt en de marges moeilijk op peil kan houden in vergelijking tot de andere divisies van Aegon . De gesuggereerde verkoopprijs van 1,5 miljard pond relecteert een 0.7x EV over 2009 met een substantiële preme op Aegon ’s huidige 0.5x EV. Altena hanteert een buy-advies met een koersdoel van 6,50 euro.

Analist Dirk Peters van KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat de geruchten hun oorsprong kunnen vinden in de aankondiging van AXA dat zij hun Britse onderdelen verkopen aan Resolution. De verkoop is volgens de analist logisch aangezien de activiteiten meer kosten dan dat zij opleveren, te meer wanneer het kapitaal geïnvesteerd zou worden in Aziatische activiteiten. Tot slot wijst Furniere erop dat de Britse activiteiten onderdeel zijn van de aandeelhoudersdag die dinsdag zal worden voor gehouden investeerders. KBC Securities heeft een accumulate-advies uitstaan met een koersdoel van 7,50 euro.

Consensus
Er staan momenteel voor het aandeel 13 koop-, 13 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel van 6,45 euro resulteert in een verwacht rendement van ruim 30%.