Koersverliezen Shell in lijn met oliesector

De koersverliezen van het aandeel Royal Dutch Shell zijn redelijk in lijn met die van de meeste internationale olieaandelen. Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Royal Dutch Shell op een verlies van 12 procent. De olie- en gassector verloor dezelfde periode ruim 21 procent over de voorbije 12 maanden.

Ook over de langere periodes staat het aandeel Royal Dutch Shell fors in de min: op 10-jaarsbasis ruim 6 procent en op 5-jaarsbasis ruim 21 procent (exclusief dividendrendementen). Het relatief hoge dividend van het oliebedrijf is dan ook maar een doekje voor het bloeden voor de beleggers. Dezelfde koersverliezen zien we ook bij de internationale olieaandelen: deze staan over de afgelopen 5 jaar op een verlies van ruim 6,5 procent.

Het gemiddelde Nederlandse aandeel staat over de afgelopen 12 maanden op een winst van 9 procent.

Historische koersen Royal Dutch Royal Dutch Shell afgelopen 10 jaar

Aandeelshell

Het gemiddelde Nederlandse aandeel daarentegen won de afgelopen 10 jaar ruim 8,5 procent.

Licht minder omzet Royal Dutch Royal Dutch Shell verwacht

Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet op 229,03 miljard euro. Dit is licht minder dan de omzet over 2015 toen de omzet 243,98 miljard euro bedroeg. De analisten gaan voor Royal Dutch Royal Dutch Shell voor 2016 uit van een nettowinst van 8,39 miljard euro.

Over dit jaar ligt de consensus van Royal Dutch Royal Dutch Shell 's resultaat per aandeel op een winst van 1,06 euro. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 21,18.

Fors dividend Royal Dutch Royal Dutch Shell

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,86 euro. Het dividendrendement van Royal Dutch Royal Dutch Shell ligt hiermee op 8,29 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gassector ligt op 8,88 procent.

Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt door 16 analisten gevolgd (alleen op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 26,00 euro. Dit is 16 procent meer dan de huidige beurskoers van 22,45 euro.

De aandelen OMV , Royal Dutch Royal Dutch Shell A en Royal Dutch Royal Dutch Shell krijgen in de peer group olie- en gasbedrijven de meeste voorkeur. De laatste 3 adviezen voor het olie-&gasbedrijf zijn afkomstig van Goldman Sachs (kopen, 27,00 euro), Citigroup (houden, zonder koersdoel) en ER Capital (kopen, 27,50 euro).

Waarderingen Royal Dutch Royal Dutch Shell

Royal Dutch Royal Dutch Shell 's boekwaarde ten opzichte van haar beurskoers staat op 1,06. De olie- en gassector noteert momenteel met een Shiller PE van 24.79. Om 11.07 koerst het aandeel 0,45 procent hoger op 22,45 euro. Dit betekent 28 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Royal Dutch Royal Dutch Shell 's marktkapitalisatie 163,59 miljard euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.