Alcoa verslaat analistenverwachtingen

Alcoa wist met de presentatie van zijn resultaten over het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten te verslaan, ondanks dat de Amerikaanse staalgigant te maken heeft met dalende aluminiumprijzen. Daarnaast zijn beleggers tevreden met de gepresenteerde opsplitsingsplannen.

Alcoa rapporteerde over het tweede kwartaal een omzet van 5,3 miljard dollar, waar analisten gepolst door Thomson Reuters gemiddeld rekenden op 5,2 miljard dollar. De winst kwam uit op 135 miljoen dollar en de winst per aandeel op 10 dollarcent per aandeel, wat eveneens hoger was dan de 9 dollarcent waar marktvorsers rekening mee hielden.

Desondanks betekende dit wel een daling van de resultaten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015, toen een omzet werd gerealiseerd van 5,9 miljard dollar bij een winst van 140 miljoen dollar en een winst per aandeel van 19 dollarcent. Dankzij organische groei en een aantal overnames werd de negatieve impact van de dalende aluminiumprijzen echter beter gecompenseerd dan gedacht. Waar de aluminiumprijs vorig jaar rond deze tijd nog op 1.800 dollar per ton stond is deze gedaald tot ongeveer 1.640 dollar.

Daarnaast wist Alcoa te profiteren van rigoureuze kostenbesparingen die zijn doorgevoerd. Zo werd in het tweede kwartaal voor 400 miljoen dollar aan activa verkocht. Alcoa heeft mede daardoor inmiddels 40% van zijn totale smeltcapaciteit teruggebracht.

Opsplitsingsplan

Alcoa maakte ook meer bekend over het opsplitsen van het 128 jaar oude bedrijf. Alcoa wil zich in tweeën opsplitsen en daarbij een aluminiumbedrijf oprichten naast een bedrijf dat onderdelen voor de automobiel- en luchtvaartindustrie maakt. Beide bedrijven zullen afzonderlijk van elkaar worden verhandeld op de beurs.

het bedrijf dat zich focust op de productie van onderdelen zal Arconic gaan heten en was het afgelopen kwartaal een van de groeimotoren voor Alcoa . Er werd een nieuw record voor verschepingen van automobiele onderdelen gerealiseerd, waardoor de omzet op jaarbasis steeg met 1% tot 3,5 miljard dollar en de omzet met 17% toenam.

De koers van Alcoa steeg op dagbasis met 3,3% en staat nu op 10,14 dollar, wat op jaarbasis nog wel een verlies van 3,4% is. Momenteel bedraagt de koers-winstverhouding van het aandeel 17,7 en wordt er een dividendrendement van 1,2% geboden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.