Citigroup geeft de voorkeur aan GM boven Ford

Ford wist met zijn onlangs gepresenteerde resultaten niet te voldoen aan de marktverwachtingen en Citigroup is vooral bezorgd over de prestaties in China van de Amerikaanse autofabrikant. General Motors (GM) krijgt mede daarom de voorkeur van de analisten, ook omdat het beter bestand zou zijn de mogelijke verkoopafname in de VS.

Ford Motor Company zag over de afgelopen drie maanden de omzet op jaarbasis stijgen van 37,3 miljard dollar naar 39,5 miljard dollar, maar de uiteindelijke nettowinst nam over dezelfde periode af met 190 miljoen dollar tot 2 miljard dollar. Dit was onder meer te wijten aan prijsdruk in China en stijgende kosten wereldwijd.

Ford stelt dat de groei van de Amerikaanse auto-industrie inmiddels achter ons ligt. De autofabrikant verwacht dat de verkoop van lichte personenauto’s in de VS dit jaar zal dalen, nadat in 2015 een record van 17,47 miljoen werd neergezet. Ook voor 2017 rekent Ford op een verdere daling van de verkopen. Dit komt onder meer omdat Ford rekent op een lagere groei van de Amerikaanse economie.

Andere geluiden

GM en Fiat Chrysler blijven echter voorlopig optimistisch over de Amerikaanse automarkt. Halverwege juli verhoogde GM nog zijn verwachtingen voor de jaarcijfers en rapporteerde sterke marges voor zijn Noord-Amerikaanse activiteiten. GM verwacht dat de winst per aandeel over 2016 zal uitkomen op 5,50 dollar tot 6 dollar, waar de raming eerder nog op 5,25 dollar tot 5,75 dollar lag.

GM zag over het tweede kwartaal de nettowinst op jaarbasis stijgen van 1,1 miljard dollar naar 2,87 miljard dollar, oftewel van 67 dollarcent naar 1,81 dollar per aandeel. Dit was hoger dan waar analisten gemiddeld op rekenden.

Voorkeur voor GM

Citigroup blijft naar aanleiding van de cijfers en verwachtingen die zijn uitgesproken neutraal over Ford en geeft de voorkeur aan GM. Volgens de Amerikaanse zakenbank profiteert GM van zijn middelgrote trucks terwijl Ford’s nieuwe trucks voorlopig de marges zullen drukken. Citigroup hanteert voor GM een koopadvies, waarbij het koersdoel op 21 juli al is verhoogd naar 44 dollar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.