Metaalproducent Severstal al jaren lang in top beste Russische aandelen

Het aandeel was de afgelopen jaar met een enorme winst van 95 procent één van de beste aandelen van Rusland. Het gemiddelde Russische aandeel steeg de afgelopen 10 jaar zo'n 35 procent. Andere outperformende aandelen in de sector zijn o.a. Hudson Technologies, Norislk Nickel en Aurubis . Ook over het afgelopen jaar staat het aandeel in de plus (+13 procent).

Historische koersen Severstal afgelopen 10 jaar

Aandeelseverstal

Over de afgelopen 12 maanden won het aandeel Severstal circa 25 procent. De industriële metalensector won dezelfde periode ruim 21 procent. Op 5-jaarsbasis deed het aandeel het met een winst van 89 procent beter dan haar sector. De Russische aandelen wonnen circa 13 procent de voorbije 12 maanden.

2010 beste, 2009 slechtste jaar

Severstalbeurskoers

De bovenstaande matrix toont Severstal's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het aandeel had in 2009 met een koersverlies van 84 procent het slechtste jaar (gemeten vanaf 2008). 2010 is tot nu toe met een winst van 201 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 560,5) Roebel heeft nu een koerswinst van 45 procent.

Analisten verwachten omzetdaling omzet

Over 2016 komt de omzet volgens de analisten uit op 5,91 miljard Roebel. Dit is licht minder dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 6,4 miljard Roebel verdiende.

Historische omzetten en resultaten Severstal in beeld plus taxaties 2016

Severstalaandeel

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 1,04 miljard Roebel. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 1,56 Roebel over. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor een erg hoge 522,44.

De consensus van het dividend ligt op 0,84 cent per aandeel. Severstal's dividendrendement komt hiermee uit op 0,1 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de industriële metalensector ligt op een aantrekkelijke 1,56 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Severstal

Dividendseverstal

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 45 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 3,23 per jaar behoorlijk te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 28 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.