TomTom in lijn met verwachtingen

TomTom bracht woensdagmorgen zijn resultaten over het tweede kwartaal naar buiten, die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen van de analisten. De herhaling van de verwachtingen voor dit jaar door TomTom vinden sommige analisten echter wel ambitieus, aangezien de markt voor navigatieapparaten momenteel bezig is aan een shake out.

Door onze redactie

Compensatie
Analist Marc Zwartsenburg van ING stelt dat de resultaten van TomTom in lijn waren met zijn verwachtingen. De analist wijst erop dat enige zwakte in de eindmarkten wordt gecompenseerd door een sterke groei van de marktaandelen. Volgens de analist is er momenteel een zogenaamde ‘shake out’ gaande in de PND-markt, waardoor de zwakkeren het loodje zullen leggen.

Zwartsenburg vindt het tot slot niet verrassend dat TomTom zijn outlook voor heel 2010 handhaaft. De analist hanteert voor het aandeel een buy-avdvies.

Solide
Bij SNS Securities stellen ze dat de cijfers van TomTom over het tweede kwartaal solide te noemen zijn. Analist Martijn den Drijver ziet verder geen grote verrassingen, zowel positief als negatief. Voor de analist was het positief dat er groei waarneembaar was bij de divisie Automotive en in het marktaandeel, terwijl de krimp in de Amerikaanse markt juist een negatief aspect is. Volgens Den Drijver is dit laatste te wijten aan het succes van smartphones zoals de iPhone.

De analist blijft bij zijn buy-advies omdat hij aanneemt dat TomTom de negatieve ontwikkelingen in de PND-markt, te weten daling van de verkoop maar groei van het marktaandeel, zal weten op te vangen door groei van andere inkomstenbronnen met een lange termijn potentieel. Het koersdoel bedraagt 8 euro.

Precies in lijn
Voor analist Peter Olofsen van Kepler Research waren de resultaten van TomTom precies in lijn met zijn verwachtingen. De analist vindt het positief dat TomTom meer marktaandeel heeft weten dan verwacht, maar wijst er tegelijkertijd wel op dat de totale markt forser is gekrompen dan gedacht.

De reden hiervan is volgens Olofsen het huidige economische klimaat, maar ook de opkomst van smartphones en de verzadiging van de Europese en Amerikaanse markt. De doelstelling van TomTom om in 2010 evenveel PND’s te verkopen als in 2009 noemt de analist dan ook ambitieus.

Geen verrassingen
De analisten van ABN AMRO hebben besloten het koersdoel voor TomTom te verlagen naar 7,50 euro vanwege de onzekere groeivooruitzichten voor de komende jaren. De resultaten die de producent woensdagmorgen naar buiten bracht waren in lijn met de verwachtingen van de analist. De analisten concluderen dat het hoed dan ook duidelijk is dat het businessmodel van TomTom op langere termijn ter discussie staat en dat de volatiliteit van de aandelen zeer hoog is.

Volgens de analisten lijkt de koers van het aandeel dan ook vooral gedreven te worden door korte termijn beleggers. De analisten handhaven hun koopadvies voor het aandeel.

Geen advieswijzigingen vooralsnog
Naar aanleiding van de kwartaalresultaten heeft geen van de analisten vooralsnog zijn advies voor TomTom gewijzigd. Dit zal deels te maken hebben met het feit dat de resultaten in lijn waren en analisten geen echte verrassingen hebben waargenomen. Momenteel staan er daarom voor het aandeel 10 koop-, 9 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 8,24 euro, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 71,14%. Er zijn echter analisten die zelfs nog meer opwaarts potentieel zien en koersdoelen hebben uitstaan van 10 euro tot en met 14 euro. Het laagste koersdoel dat recent is afgegeven is afkomstig van Bank of America Merrill Lynch en bedraagt 6,50 euro, wat op de huidige koers evengoed een rendement zou opleveren van 35%.