Koersdoelen Yahoo! massaal verlaagd

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo! ! blijft vooralsnog worstelen om het hoofd boven water te houden. Het concern wist weliswaar ten opzichte van vorig jaar de winst te verdubbelen, daartegenover stond dat de omzet lager was dan waar analisten op hadden gerekend. Mede daarom hebben zij besloten massaal hun koersdoel voor het aandeel neerwaarts bij te stellen, maar blijven zij veelal wel bij hun advies.

Door onze redactie

Fors hogere winst bij omzetdaling
Yahoo! ! heeft in het tweede kwartaal de winst zien stijgen met 51% dankzij verbeterde marges. De nettowinst bedroeg 213,3 miljoen dollar of 14 dollarcent per aandeel, waar dit in dezelfde periode vorig jaar nog 141,4 miljoen dollar was of 10 dollarcent per aandeel. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 14 dollarcent per aandeel, waarmee de verwachtingen werden behaald door Yahoo! !.

Het concern zag echter de netto-omzet uitkomen op 1,13 miljard dollar wat een daling betekende van 1%, waar analisten gemiddeld een omzet hadden geraamd van 1,16 miljard dollar. Waar Yahoo! ! de omzet uit advertenties op de website zag stijgen met 19%, daalde de omzet uit advertenties bij zoekopdrachten met 8%, wat voor analisten een verrassing was.

Yahoo! ! verwacht voor het komende kwartaal een netto-omzet van 1,09-1,19 miljard dollar, waar analisten hadden verwacht dat dit zou worden geschat op 1,17 miljard dollar en dus wederom een teleurstelling was voor hen.

Weinig inspirerend
De analisten van ABN AMRO stellen dat de resultaten van Yahoo! ! weinig inspirerend waren, wijzend op de daling van de netto-omzet van 1%. De analisten vinden wel dat de balans met ongeveer 12 miljard dollar in kas ijzersterk blijft en wijzen daarnaast op de Aziatische deelnemingen die een totale waarde vertegenwoordigen van 8 dollar per aandeel, wat momenteel meer dan de helft van de marktwaarde is.

Toch wijzen de analisten er ook op dat de vrije kasstroom met 52% sterk afnam tot 127 miljoen euro het afgelopen kwartaal, doordat het concern blijft investeren in ontwikkeling terwijl hieruit vooralsnog geen inkomsten uit voortvloeien. Daarom concluderen de analisten dan ook dat de belangrijkste kracht van Yahoo! ! de balans is, waar de operationele resultaten vooralsnog zwak blijven. Daarom blijven de analisten bij hun houdadvies.

Onduidelijk
Bij Citigroup hebben de cijfers geleid tot gemengde reacties. De verwachtingen werden weliswaar overtroffen, de omzetstijging was zwakker dan waar de analisten op hadden gehoopt. Daarnaast is het voor de analisten vooralsnog onduidelijk welke koers Yahoo! ! op korte termijn zal gaan varen.

De voortgang bij de operationele marges als bij de aandeleninkoop kunnen volgens de analisten onvoldoende zijn op de matige omzetontwikkeling en andere negatieve factoren te compenseren. Daarom hebben de analisten het advies oor Yahoo! ! verlaagd van buy naar hold, waarbij het koersdoel is verlaagd van 22 dollar naar 18 dollar.

Wijzigingen
De volgende analisten hebben hun advies voor Yahoo! ! gewijzigd:

  • Standard & Poor’s; koersdoel verlaagd van 22 dollar naar 19 dollar
  • Jefferies & Co; koersdoel verlaagd van 24 dollar naar 21 dollar
  • UBS ; koersdoel verlaagd van 18 dollar naar 17 dollar
  • Barclays ; koersdoel verlaagd van 23 dollar naar 21 dollar
  • JP Morgan; koersdoel verlaagd van 24 dollar naar 21 dollar
  • Oppenheimer; koersdoel verlaagd van 19 dollar naar 18 dollar
  • RBC Capital Markets; koersdoel verlaagd van 22 dollar naar 19 dollar

    Door de hierboven genoemde koersdoelverlagingen bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 19,64 dollar, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 41%. Er staan voor het aandeel 13 koop-, 11 houd- en 0 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is.