Ahold snoert met tweedekwartaalcijfers critici de mond

Donderdag heerste er opluchting bij beleggers en analisten over de resultaten die Ahold s’ochtends naar buiten bracht over het afgelopen kwartaal van dit jaar. De supermarktketen presenteerde solide cijfers en analisten stellen dat hiermee de mond gesnoerd wordt van enkele sceptici. Mede daarom blijven zij bij hun positieve taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Kwartaalcijfers
Ahold realiseerde over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 202 miljoen euro, waarbij een negatieve contributie van 20 miljoen euro is opgenomen vanwege de ICA belastingaanslag. Gemiddeld hadden analisten ook zonder de belastingaanslag mee te nemen gerekend op een hogere nettowinst. De omzet steeg met 10,8% naar 7,126 miljard euro, waar analisten hadden gerekend op een omzetstijging van 9%.

Ahold heeft voor de komende periode geen verwachtingen uitgesproken vanwege de uitdagende marktomstandigheden. Het concern wist het afgelopen kwartaal ondanks deze zeer sterk concurrerende markt de inkomsten te vergroten en marktaandeel te winnen. Daarnaast namen ook de volumes toe.

Vooral de activiteiten in de Verenigde Staten waren voor de analisten een positieve verrassing. Het concern zag hier de inkomsten stijgen met 5,5% naar 5,5 miljard dollar, waarbij de overname van Ukorp’s aan bijdroeg. De identieke omzet nam toe met 1,4%. Topman John Rishton stelde dat er in het afgelopen kwartaal sprake was van een beweging van deflatie naar een stabiel prijsniveau en verwacht dat in de loop van 2010 inflatie zal terugkeren. In Nederland zag Ahold de omzet stijgen met 4,4% naar 2,3 miljard euro.

Solide
Analist Pascale Weber van KBC Securities noemt de resultaten van Ahold over het afgelopen kwartaal solide. De prestaties van de Amerikaanse activiteiten versloegen de verwachtingen van de analist, terwijl de opbrengsten en de REBIT in Nederland in lijn waren met de consensus. De opbrengsten in Centraal Europa was iets lager dan waar Weber op had gehoopt maar daar tegenover stond dat de REBIT positief was.

De analist verwacht geen grote veranderingen door te voeren in zijn verwachtingen voor de winst per aandeel van Ahold . Momenteel heeft KBC Securities een accumulate-advies uitstaan met een koersdoel van 11 euro.

Critici de mond gesnoerd
Analist Richard Withagen van SNS Securities stelt dat de resultaten van Ahold in lijn waren met zijn verwachtingen, maar dat de opbrengsten ver boven verwachting waren, gedreven door de activiteiten in de Verenigde Staten. Dit is volgens de analist juist een bevestiging dat Ahold op het goede spoor zit gezien de zwakke prestaties van concurrenten in de Verenigde Staten en snoert de mond van critici.

De resultaten tonen verder volgens de analist aan dat Ahold nog steeds marktaandeel wint in zowel de Verenigde Staten als Nederland. De absentie van een outlook was voor Withagen geen verrassing. De analist hanteert voor Ahold een buy-advies met daarbij een koersdoel van 13 euro.

Opluchting
Bij analist John David Roeg van ING heerst er grote opluchting over de resultaten van Ahold in de Verenigde Staten. De analist had door tegenvallende resultaten van concurrenten rekening gehouden op mindere resultaten.

De analist verwacht dat beleggers de prestaties van Ahold in de VS positief zullen ontvangen, ondanks dat het beeld niet alleen maar positieve aspecten bevatte. De omzet was weliswaar licht hoger dan verwacht, de nettowinst was juist lager dan waar analisten op hadden gerekend, aldus de analist. ING heeft momenteel een koopadvies voor Ahold uitstaan.

Consensus
Er staan op dit moment voor het aandeel 27 koop- en 10 houdadviezen uit. Geen van de analisten heeft voor Ahold een verkoopadvies uitstaan, waardoor de consensus erg positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 11,51 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 19,05%.