HP steekt IBM naar de troon

Recentelijk (maandag 12 mei, red.) maakte Hewlett Packard ( Hewlett Packard ) bekend dat het een akkoord heeft bereikt met sectorgenoot Electronic Data Systems Corp. (EDS) om hen over te nemen voor een bedrag van 13,9 miljard dollar. Als gevolg van dit bericht hebben diverse analisten hun advies en/of koersdoel bijgesteld.

Het bod van 13,9 miljard dollar komt neer op een biedprijs per aandeel van 25 dollar. Op de maandag dat Hewlett Packard het bod deed sloot EDS op 24,13 dollar. Hewlett Packard verwacht de overname in het tweede halfjaar van 2008 te voltooien.

Sinds de overname van concurrent Compaq in 2002 voor een bedrag van 19 miljard dollar heeft Hewlett Packard niet meer een overname van deze grootte gedaan. Hp denkt met deze overname zijn omzet uit IT-diensten te kunnen verdubbelen. EDS behoudt zijn naam en wordt samengevoegd met Hewlett Packard ’s eigen automatiseringsdivisie.

Hewlett Packard bindt strijdt aan met IBM
Door de overname van EDS komt Hewlett Packard op het IT-gebied op één lijn met concurrent IBM . De overname zorgt ervoor dat Hewlett Packard zelfs bijna ’s werelds grootste IT-dienstverlener zal worden en zodoende IBM van de eerste plaats afstoten. IBM bezit op dit moment nog een marktaandeel van 7,2%. EDS is de nummer twee met 3% en Hewlett Packard bezet met 2,2% de vijfde plaats. Een simpele rekensom leert dat Hewlett Packard en EDS samen uitkomen op een marktaandeel van 5,2%. De omzet van Hewlett Packard (behaald uit de IT-dienstverlening) en EDS tezamen bedroeg vorig jaar 39,4 miljard dollar. Bij IBM was dit in hetzelfde jaar 54,1 miljard dollar.

Kwartaalcijfers
Dinsdag (13 mei) publiceerde Hewlett Packard zijn voorlopige resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar 2007/2008. De omzet bedroeg in dit kwartaal 28,3 miljard dollar tegenover 25,5 miljard dollar een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 0,80 dollar tegenover 0,65 dollar een jaar geleden.

Het concern verwacht in het derde kwartaal van het huidige boekjaar een omzet tussen 27,3 – 27,4 miljard dollar te behalen en een winst per aandeel tussen de 0,76- 0,77 dollar.

Hewlett Packard heeft voor het gehele boekjaar zijn winstverwachting verhoogd van 3,26 – 3,30 dollar per aandeel naar 3,30 – 3,34 dollar per aandeel. De omzetverwachting is verhoogd tot tussen de 114,2 – 114,4 miljard dollar.

Diverse wijzigingen
Analisten zijn van mening dat Hewlett Packard door deze overname een serieuze uitdager voor IBM wordt als IT-dienstverlener. Door de overname kunnen kosten worden gereduceerd en door de expansie van Hewlett Packard zal het concern volgens analisten beter in staat zijn om grotere klanten aan zich te binden.

De kwartaalcijfers die Hewlett Packard presenteerde waren over het algemeen genomen hoger dan analisten hadden verwacht.

Opvallend is dat de analisten verschillend reageerden op de nieuwsberichten. Sommige analisten hebben hun advies en/of koersdoel naar beneden bijgesteld, terwijl er aan de andere kant analisten zijn die hun advies naar boven bijstelden. Toch is er geen enkele analist die een verkoopadvies voor het aandeel heeft afgegeven op het moment van schrijven. De consensus blijft daarmee buitengewoon positief; 27 analisten geven een koopadvies af en 3 analisten een houdadvies. Met een gemiddeld koersdoel van 57,35 dollar wordt er een outperformance verwacht van het aandeel verwacht van 22,73%

Met 17 koopadviezen en 4 houdadviezen zijn analisten iets minder positief over IBM in vergelijking tot Hewlett Packard maar slecht is het allerminst. Ook voor IBM geldt dat geen enkele analist voor het aandeel een verkoopadvies heeft afgegeven. Met een gemiddeld koersdoel van 138,11 ontstaat er een verwacht rendement van 7,51% wat fors lager is dan dat van Hewlett Packard .

De koers-winstverhouding van de twee aandelen is nagenoeg gelijk; 17,44 ( Hewlett Packard ) tegen 17,89 ( IBM ). Het dividend van Hewlett Packard is van 2004 tot 2008 constant gebleven op 0,32 dollar, waar IBM in dezelfde periode een stijging liet zien van 0,63 dollar in 2004 tot 1,50 dollar in 2008. De koers van het aandeel Hewlett Packard is vanaf het begin van het jaar relatief weinig gestegen terwijl de koers van IBM bijna constant is gestegen sinds het begin van dit jaar.