Applied Materials doet bod op activiteiten ASMI

Vandaag heeft het Amerikaanse Applied Materials een indicatief bod gedaan op twee onderdelen van ASM International ( ASM International ). Het bod dat is gedaan betreft een belangrijk deel van de activiteiten van ASM International in de productie van chipmachines. Applied Materials wordt door de analisten positief gewaardeerd. De analisten verwachten voor het aandeel een outperformance.

Bod op potentiële groeimotors
Het bod van Applied Materials ter hoogte van 400 – 500 miljoen dollar, oftewel 320 miljoen euro, wordt neergelegd voor de onderdelen ALD en PECVD. Dit worden gezien als potentiële groeimotors van ASM International .

ALD, dat staat voor Atomic Layer Deposition, houdt zich bezig met de ontwikkeling van machines waarmee steeds kleine chips mee kunnen worden geproduceerd. PECVD, Plasma Enhanced Chemical Vapour Deposition, is een onderdeel dat zich bezig houdt met processen waarin dunne laagjes in een gasvorm overgaan in een vaste vorm en vervolgens worden gedrapeerd op een substantie als bijvoorbeeld metaal.

Vóór 14 juni uitsluitsel
ASM International stelt dat een afstoting van ALD en PECVD grote gevolgen zal hebben voor de huidige strategie alsook het bedrijfsmodel. De raad van bestuur zal het bod gaan gespreken. Vóór 14 juni zal ASM International een eerste reactie bepalen.

Grote gevolgen
Wanneer ASM International zou instemmen met de verkoop van de twee divisies zou dit kunnen leiden tot grote gevolgen. ASM International wil namelijk juist op eigen houtje de prestaties opkrikken van de divisies. Het concern presenteerde onlangs hiervoor een ambitieus plan.

Beleggingsfondsen Hermes en Fursa, die grote aandeelhouders zijn in ASM International , stelde in dezelfde periode als ASM International een plan op om het in hun ogen ondermaats presterende concern op het goede pad te krijgen. Saillant detail is dat de activistische aandeelhouders in hun onlangs gepresenteerde plan een oud-bestuurder van Applied Materials willen aanstellen. Tot op heden hebben Hermes en Fursa niet gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen.

Geen vrienden
Er is niet bepaald een warm contact tussen Applied Materials en ASM International . In de jaren negentig was er een langslepend conflict tussen beide partijen omtrent patenten. Uiteindelijk heeft ASM International met 120 miljoen dollar over de brug moeten komen om het geschil te schikken. Onlangs stelde ASM International dat het mede door dit conflict jarenlang niet heeft kunnen investeren.

Omzet en WPA gestegen
Van 2005 tot 2007 is de omzet continu gestegen. In 2007 bedroeg de netto-omzet 9,735 miljard dollar, tegen 6,992 miljard dollar in 2005. De winst per aandeel steeg in dezelfde periode van 0,73 dollar tot 1,20 dollar.

Applied Materials doet het een stuk beter wanneer afgezet tegen ASM International . In dezelfde periode (2005-2007) wist het concern weliswaar de WPA te verbeteren van -0,76 euro tot 1,07 euro, maar de netto omzet bleef nog achter op die van zijn Amerikaanse concurrent. In 2005 behaalde ASM International een netto-omzet van 724,7 miljoen euro en dit was in 2007 gestegen tot 955,2 miljoen euro.

Positief gewaardeerd
Onder analisten wordt Applied Materials positief gewaardeerd. Het aandeel heeft op dit moment 11 koop- en 4 houdadviezen gekregen. Geen enkele analist is negatief over het aandeel.

Het gemiddeld koersdoel is vastgesteld op 24,54 dollar. Gemiddeld genomen verwachten de analisten een outperformance voor het aandeel van bijna 28%.