Geen reden om in Aramco te beleggen, stevige voorkeur Shell

Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saudi-Arabië. Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en kan 10 miljoen vaten per dag leveren. Aramco is ook het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Aramco heeft een 15% market share in de wereld in de olie-industrie.

IPO Aramco

Aramco wil geld ophalen door een IPO te doen. Op dit moment is Saudi-Arabië ernstig afhankelijk van de olie. Op lange termijn kan dit uitlopen op een drama. De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar olie ergens rond 2030 zal pieken en daarna langzaam zal afnemen. Nieuwe en milieuvriendelijkere energievormen nemen langzaamaan de hegemonie van olie over. Nu draait Aramco nog goed en wordt er flink geld verdiend. Het idee van een IPO is om geld op te halen wat daarna geïnvesteerd kan worden in onder andere duurzame energie. Het idee van Saudi-Arabië is om minder afhankelijk te worden van olie. Aramco gaat slechts 1.5% van het bedrijf naar de beurs brengen. De totale marketcap van het bedrijf gaat ongeveer tegen de 2 dollar euro liggen.

Royal Dutch Shell, een veel verstandigere oliebelegging

Als je kijkt naar Royal Dutch Shell ten opzichte van Aramco, dan zou u waarschijnlijk liever in Royal Dutch Shell willen beleggen. Waarom?

 • Ten eerste moet u uzelf de vraag stellen of u überhaupt in een bedrijf wil investeren dat geleid wordt door mensen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Werknemers worden waarschijnlijk uitgebuit en het is de vraag hoezeer Aramco hecht aan de aandeelhouders. Royal Dutch Shell is er voor de aandeelhouders en is een goed en ethisch geleid bedrijf.

 • Aramco gaat slechts een dividend betalen van ongeveer 4%. Op dit moment krijgt u meer dan 6% bij Royal Dutch Shell. Dus ook voor het dividend hoeft u niet naar Aramco.

 • Op de lange termijn is Aramco een grotere onzekerheid. Ten eerste omdat het bedrijf zo erg afhankelijk is van olie. Ten tweede ook omdat u nooit veel zekerheid zult krijgen dat het bedrijf op een juiste manier geleid wordt of niet. Ten derde ligt Saudi-Arabië in een lastige omgeving en zullen terroristische aanslagen voorlopig nog aan de orde van de dag zijn. Denkt u bijvoorbeeld maar eens terug aan de drone aanvallen op de olievelden van Aramco enkele maanden geleden.

 • Aramco staat ook niet heel goedkoop genoteerd. Als we uitgaan van een marketcap van rond de 2 biljoen dollar, dan staat Aramco ongeveer 18 keer de winst. Royal Dutch Shell staat zo’n 12 keer de winst en is dus stukken aantrekkelijker geprijsd.

  Blijft weg van Aramco

  Al met al valt te concluderen dat er gewoonweg geen enkele reden is om te investeren in Aramco. Als u dan toch in de oliesector wilt investeren, koop dan aandelen van bedrijven zoals Royal Dutch Shell. Of Exxon Mobil, Total, etc. Aan een investering in Aramco zitten veel risico’s. Veel van deze risico’s kan niemand goed inschatten. Daar komt ook nog eens bij dat Aramco helemaal niet zo goedkoop geprijsd gaat worden bij de beursgang. Dus, afblijven!

  Wilt u meer lezen over aandelen zoal deze en een diepere analyse zien met slimme handelsmogelijkheden, kijkt u dan eens op hubenscapital.com.

  De auteur, Sven Hubens, is oprichter van Hubens Capital (www.hubenscapital.com). Hubens Capital richt zich op het geven van vermogensadvies aan particulieren en het analyseren van de vooral wat kleinere value stocks.