Analisten content met overname AB door InBev

De ontwikkelingen omtrent de overname van Anheuser-Busch (AB) stemmen analisten content. Woensdagavond bood AB InBev 65 Amerikaanse dollar per aandeel AB. Momenteel noteert het aandeel AB op 59 dollar. Er zit dus nog een kleine 8% overnamepremie in het biervat. Mocht de overname slagen dan krijgt AB InBev een zeer dominante marktpositie in de wereld. De combinatie zou dan een jaarproductie hebben van 460 miljoen hectoliter bier.Een overname in Europa zat er door AB InBev ’s enorme marktgrootte al niet meer in vanwege de Europese regels hiervoor.

AB InBev is van plan om de overname te gaan financieren door voor 40 miljard dollar schulden aan te gaan en tevens wil het bedrijf divisies gaan afstoten. AB InBev meldt dat dit vooral niet-kernactiviteiten zullen zijn. Ook meldt AB InBev dat het extra aandelen uit zal gaan geven. Uiteraard gaat dit leiden tot winstverwatering. Desondanks zijn de analisten bijna unaniem positief over de overname. Het aandeel AB InBev noteert bijna 20 euro onder het gemiddelde koersdoel 65 euro.


bron: Reuters
De bovenstaande grafiek toont de ontwikkelingen van de beurskoersen van het aandeel AB en de S&P 500. Te zien is dat er tot aan de overname geruchten de correlatie tussen het aandeel en de brede marktindex zeer hoog was. Medio mei kwam het overnamebod op tatel en daarop schoot AB’s beurskoers hard omhoog. Precies volgens het M&A-boekje gaat de beurskoers van de prooi AB hard omhoog (veel speculanten gaan long in het aandeel) en gaat de beurskoers van de jager AB InBev fors omlaag (veel speculanten gaan short in het aandeel).

bron: Reuters
Het aandeel Inbev bewoog net als AB redelijk conform de S&P 500. Vanaf medio mei underperformt AB InBev de S&P 500. Ondanks de verwachte daling van het aandeel AB InBev (naar aanleiding van de uitgaven voor de overname van AB) zijn de analisten positief over de deal. Het aandeel AB InBev leverde de beleggers de afgelopen jaren flinke dubbelcijferige rendementen op. In de jaren 2004 en 2006 leverde een belegging in het aandeel AB InBev beleggers een totaal rendement op van gemiddeld 37% (inclusief gemiddeld 1,50% dividendrendement). Door de lagere beurskoers van AB InBev is de koers/winst-verhouding behoorlijk afgenomen. Het aandeel had haar hoogste relatieve waardering in het jaar 2005 met een ratio van 24,51. De jaren erop daalde deze ratio behoorlijk maar desondanks bleef het aandeel beleggers outperformances opleveren. Dit kwam voornamelijk door de hogere winsten per aandeel die AB InBev leverde.