Consensus Draka blijft positief

Deze morgen (woensdag 11 juni, red.) hield Draka zijn trading update over het eerste halfjaar van 2008. Analisten waren teleurgesteld over de verwachtingen die het concern uitsprak voor de nettowinst en het bedrijfsresultaat. Toch blijft de algehele consensus voor het aandeel positief.

Verwachtingen H1’08
Draka verwacht in het eerste halfjaar van 2008 een toename van het bedrijfsresultaat tot ongeveer 75 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2007 bedroeg dit 70,5 miljoen euro. Ongunstige valutaontwikkelingen, zoals de daling van de dollar en de pond sterling ten opzichte van de euro ,zullen het resultaat met 10% drukken.

Het concern verwacht een toename van het nettoresultaat tot circa 51 miljoen euro tegen 39,6 miljoen een jaar eerder. Dit betekent een stijging van 30%.Het nettoresultaat is inclusief een netto belastingbate van ongeveer 6 miljoen euro. De voorziening voor de eerder dit jaar aangekondigde sluiting van een fabriek in Spanje (Vigo) is nog niet in deze verwachting meegenomen. Deze zal bij de publicatie van de halfjaarcijfers worden bekendgemaakt.

Voor de Commucations groep gaat Draka uit van een beperkte volumegroei van tussen de 4% - 7%. Het concern gaat voor deze divisie uit van een verbetering van het bedrijfsresultaat tussen de 7% - 12%. De divisie is verantwoordelijk voor 25% van de omzet.

Analisten hadden meer verwacht
Analisten gingen uit van een gemiddelde winst van 48,5 miljoen euro, wat dus 3,5 miljoen euro boven de verwachting van Draka ligt. Ook de verwachting voor het bedrijfsresultaat van 46 miljoen ligt boven de verwachting van Draka. Analisten vinden de gepresenteerde cijfers zwak en zijn er enigszins door verrast. Vooral de prestaties van de divisie Communications wordt ondermaats bevonden door de analisten. Daarnaast hadden ze niet verwacht dat het negatieve wisselkoerseffect zo sterk de resultaten zou drukken.

Ondanks de ondermaatse verwachtingen blijft de consensus voor het aandeel positief. Op dit moment staan er voor het aandeel 12 adviezen uit, onderverdeeld in 10 koopadviezen, 1 houdadvies en 1 verkoopadvies.

Begin januari rapporteerden wij nog dat de Koers van Draka ver van het gemiddeld koersdoel af was, zie hier. Destijds lag de koers ruim 15 euro onder het destijds gemiddelde koersdoel. Nu is dit nog maar ongeveer 5 euro wanneer we de slotkoers van 10 juni nemen (23,82 euro) en het huidige gemiddeld koersdoel van 29 euro.