Rookverbod zorgt niet voor negatieve consensus

Recent is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht geworden. In diverse EU-landen geldt reeds een rookverbod. De verwachting is dat deze maatregelen zullen leiden tot een daling van de omzet voor tabaksfabrikanten als British American Tobacco en Imperial Tobacco Group. Ook de Nederlandse sigarenfabrikant Agio vreest voor een terugslag in de verkoop door het rookverbod. Toch blijven analisten positief. De consensus ligt voor beursgenoteerde tabaksfabrikanten duidelijk op kopen.

Rookverbod
Per 1 juli is het rookverbod in de horeca ingevoerd. Er mag vanaf deze datum niet meer gerookt worden in:

 • Hotels, restaurants, café’s
 • Discotheken, coffeeshops en andere horeca
 • Musea, theaters, bioscopen, poppodia en andere culturele instellingen
 • Sportaccommodaties en sportkantines
 • Overdekte winkelcentra, congrescentra, evenementen-hallen en luchthavens

  Agio vreest terugslag
  De Brabantse sigarenfabrikant Agio gaat ervan uit dat het rookverbod dat in de horeca van kracht is geworden zal leiden tot een schrikreactie bij de consument. President Ad Wintermans van Agio Cigars verwacht in eerste instantie een daling van 10% die zich in een latere fase wel weer enigszins zal herstellen. Uit ervaring van rookverboden in andere EU-landen is gebleken dat de afzet een inzinking vertoont, maar zich daarna in enige mate herstelt van het dieptepunt. Na de verwachte 10% daling zou het afzetverlies in Nederland zich kunnen stabiliseren op 5%.

  Door een afname van het aanbod ziet Agio de inkoopprijzen van tabak met 10% stijgen, met uitschieters van 20% voor het dekblad van e sigaar. De uitgaven maken voor 25% uit van de kostprijs van een sigaar. Wintermans betwijfelt of de hogere grondstofkosten volledig kunnen worden doorberekend in de consumentenprijs. De huidige oplopende inflatie zal dit bemoeilijken aldus de president van Agio .

  Consensus onverminderd positief
  De consensus voor de tabaksfabrikanten blijft onverminderd positief. Voor zowel ITG ( Imperial Tobacco Group) als British American Tobacco ( British American Tobacco ) worden er veel koopadviezen afgegeven. Voor ITG staan momenteel 8 koopadviezen uit. Daarnaast zijn er 3 houdadviezen en slechts 1 verkoopadvies afgegeven. Voor British American Tobacco geldt bijna hetzelfde. Voor dit aandeel zijn er 12 koop-, 3 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven. Hierdoor hebben beide aandelen een rating van 4 sterren.