Grote saneringen lijken Imperial Tobacco te baten: marges weer omhoog

Over het afgelopen boekjaar boekte de Engelse tabaksfabrikant Imperial Tobacco een 1 procent lagere omzet van 28,26 miljard pond. Dit bedrag is opvallend te noemen gezien de algehele afname van tabaksproducten in vooral de EU. De operationele winst steeg met 29 procent tot 1,95 miljard pond. Begin vorig jaar startte Imperial Tobacco met een groot kostenbesparingsprogramma van ruim 5 jaar. Het bedrijf wil hiermee per 2018 zo’n 300 miljoen pond gaan besparen.

De omzet over de eerste zes maanden van dit boekjaar lieten wederom een daling zien. Over de periode tot en 31 maart daalde de omzet met 5 procent tot 12,71 miljard pond.

Voor de komende jaren licht de consensus van de analisten op een zeer gematigde stijging van de omzet. Dit is in lijn met de gematigde omzetten van de sector in zijn geheel. Ondanks de lagere verwachte omzet verwachten de analisten, gepolst door persbureau Reuters, een stijging van de winst en het dividend per aandeel.

Imperialtobaccoresults

Dividenden omhoog

Over het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf haar dividend met 10 procent tot 116,4 pence per aandeel. Mocht dit bedrag gehandhaafd blijven dan impliceert bij de huidige koers van 2627 pence een dividendrendement van 4,4 procent. Sinds 2010 is het dividend van het bedrijf praktisch verdubbeld. Dit werd mede verklaard door de inkoop van eigen aandelen zodat er grosso modo per aandeel dan meer dividend overblijft. Ook voor de komende jaren verwacht het bedrijf wederom haar dividend te laten stijgen. Vanaf 2015 wil het bedrijf gaan starten met dividenduitkeringen per kwartaal.

Imperialtobaccograph

Jaarverslag 2013