Analisten verhogen koersdoel TUI

De resultaten die TUI AG recent naar buiten heeft gebracht hebben geleid tot diverse koersdoelverhogingen bij analisten, waardoor zij nu gemiddeld uitgaan van een opwaarts potentieel van ruim 13%. Wel houden zij vast aan hun eerder afgegeven adviezen, wat een zeer verdeelde consensus oplevert.

Door onze redactie

Meer boekingen
TUI AG maakte afgelopen dinsdag zijn resultaten over het afgelopen boekjaar 2009/2010 bekend, dat afliep op 30 september. De grootste touroperator van Europa zag afgelopen winter het aantal boekingen groeien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De groei van het aantal boekingen steeg met 31% het sterkst in de Scandinavische landen. Daarna volgde Nederland met een toename van 14%. TUI AG zag in de andere landen waar het actief is eveneens een positieve ontwikkeling van het aantal boekingen.

Mede daardoor realiseerde het concern over het afgelopen boekjaar een omzet van 16,4 miljard euro en een nettowinst van 114 miljoen euro. In het boekjaar 2008/2009 realiseerde TUI AG echter nog een omzet van 16,6 miljard euro en een nettowinst van 206,1 miljoen euro, maar in dit winstcijfer zat een eenmalige bate vanwege de verkoop van het meerderheidsbelang in vrachtvervoerder Hapag-Lloyd en daarom zijn analisten over het algemeen tevreden met de resultaten.

Resultaten verwachtingen overtroffen
Analiste Martina Noss van Nord Landesbank heeft op 15 december haar koersdoel voor TUI AG verhoogd met 2 euro naar 12 euro, terwijl het advies is blijven staan op kaufen. De analiste wijst op de resultaten van het concern over het afgelopen boekjaar 2009/2010. De resultaten van het bedrijf hebben de verwachtingen van de analiste overtroffen en zij verwacht dat in de komende maanden er marktgeruchten zouden kunnen ontstaan over de verkoop van het resterende belang in Hapag-Lloyd. Dit zou een positief effect op de koers kunnen hebben, aldus Noss. De opbrengsten uit de mogelijke verkoop zouden volgens de analiste gebruikt kunnen worden voor het verlagen van de nettoschuld of voor de uitbreiding in de toeristische sector. De analiste raadt dan ook risicotolerante aan het aandeel op te nemen in hun portefeuille.

Geen redenen om te investeren
De Franse investeringsbank Exane BNP Paribas heeft eveneens op 15 december zijn taxaties voor TUI AG opwaarts bijgesteld. Analist Matthias Desmarais heeft het koersdoel verhoogd van 7,50 euro naar 9,50 euro doordat de kerngetallen van zowel de toeristische als scheepvaarttak iets beter waren dan verwacht. De vooruitzichten voor het lopende fiscale jaar zijn voor de analist echter geen positieve verrassing en de toekomstige strategie is volgens hem nog steeds onduidelijk. In dit opzicht ziet de analist daarom geen fundamentele redenen om te investeren in TUI AG en hanteert derhalve een underperform-advies.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 7 koop-, 7 houd- en 6 houdadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het geeft wel aan dat analisten zeer verdeeld zijn over het aandeel.

De diverse koersdoelverhogingen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 8,95 euro bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 13%. Recent afgegeven koersdoelen liggen hier echter veelal boven, wat aangeeft dat analisten naar aanleiding van de jaarresultaten meer opwaarts potentieel voor de koers zien. Alleen de analisten van UBS verwachten met hun koersdoel van 7,10 euro dat de koers in de komende periode met ruim 10% zal dalen. De analisten van Nord Landesbank zijn met hun koersdoel van 12 euro het meest positief en verwachten dat de koers in de komende maanden zal stijgen met bijna 52%.