Analisten not amused met winstwaarschuwing SBM Offshore

Analisten werden vandaag onprettig verrast door aankondiging van SBM Offshore dat de winst dit jaar lager uit zal vallen. SBM Offshore meldt vandaag dat het veel last heeft van de gestegen kosten bij diverse projecten. De eerdere verwachting van een nettowinst van 280 miljoen USD werd om deze reden ingetrokken. SBM Offshore gaf aan problemen te hebben om haar marges op peil te houden. Op de beurs gaat het aandeel vandaag 25% omlaag. Diverse effectenhuizen passen hun taxaties neerwaarts bij.

Citigroup zet het aandeel op de verkooplijst vanwege de winstwaarschuwing die het bedrijf uitgaf. SBM Offshore meldde een 20% lagere nettowinst te verwachten. Ook bij analist Danny van Doesburg van SNS Securities valt de winstwaarschuwing van SBM Offshore verkeerd. SBM Offshore gaf aan dat het verwacht dit jaar een 20% lagere nettowinst te zullen gaan realiseren. Dit vooral door margedruk. Het koersdoel wordt verlaagd vooral vanwege de verslechtering van de wisselkoers (USD/EUR).

Analist Johan Van den Hooven blijft positief over het aandeel en handhaaft zijn koopadvies. De analist roemt SBM Offshore ’s vooruitzichten op de lange termijn en de volle orderportefeuille van het bedrijf. Tevens zou SBM Offshore een goede overnamekandidaat kunnen zijn zo stelt analist Van den Hooven. Zakenbank Petercam zet het advies naar reduce van hold bij een verlaagt koersdoel tot 22 euro (van 37 euro). Als redenen worden de opgelopen kosten genoemd waar het bedrijf mee te kampen heeft. De analisten van Petercam verwachten nog meer tegenvallers.

De resultaten over 2007 worden op 12 november 2008 gepresenteerd. De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarcijfers worden op 19 augustus 2008 gehouden.