Analisten in hun nopjes met resultaten TomTom

De resultaten van het groeiaandeel TomTom lagen boven de verwachtingen van de analisten. De nettowinst kwam lager uit maar dit werd deels veroorzaakt door de overname van TeleAtlas. Op de beurs werd het nieuws welkom ontvangen en het aandeel schoot omhoog. De solvabiliteitsperikelen eerder deze maand omtrent de lening van 1,59 miljard euro om de overname van TeleAtlas te financieren lijken nu bij de analisten meer naar de achtergrond te zijn geschoven. Op basis van de resultaten van het tweede kwartaal heeft het bedrijf meer spek op de botten en zo lijkt de leverage wat afgenomen, hetgeen een opluchting is voor de analisten en belegggers. TomTom handhaaft haar verwachtingen voor 2008. De omzetverwachting luidt tussen de 1,8 en de 2 miljard euro.

Underperformance van het groeiaandeel
Ondanks het positivisme van vandaag behoort het aandeel in 2008 tot de underperformers van het Damrak. Het aandeel kan gezien worden als een typisch glamouraandeel waarbij beleggers historische winsten meestal te ver door extrapoleren. Deze naïviteit werd met de beurslachting van de koers van rond de 60 euro tot nu rond de 15 euro genadeloos afgestraft.

Reacties analisten
Het aandeel wordt bij Beleggers Belangen vanwege de recente koersdaling naar kopen verhoogd. De daling maakt het aandeel weer aantrekkelijk zo stelt analist Van den Oever. De analist wachtte eerst op de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal alvorens zijn advies naar kopen aan te passen. Het aandeel blijft op houden staan bij de analisten van Beursexpres. De analisten spreken van diverse goede berichten van het bedrijf en zullen binnenkort terugkomen om wellicht hun advies te herzien. De analisten van Société Générale hebben het advies voor TomTom verhoogd naar houden als gevolg van de beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. De analisten vinden dat de handhaving van de vooruitzichten door het management een teken is van een iets voorzichtigere houding voor de tweede helft van 2008. Zodoende zijn de analisten van mening dat het management van TomTom ook weinig zicht heeft op de ontwikkelingen voor het resterende deel van het jaar.

In 2007 bedroeg de koers/winstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2007) 19.29. De forward PE (de slotkoers gedeeld door de winst over 2007) bedraagt 5.65. De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal wordt op 28 oktober 2008 gehouden.