Koersdoelen Syngenta omhoog, aandeel eerlijk gewaardeerd

De afgelopen dagen hebben verscheidene analisten hun taxaties voor het Zwitserse Syngenta bijgesteld, naar aanleiding van de vierdekwartaalcijfers die het chemiebedrijf onlangs naar buiten bracht. Analisten zijn tevreden met de behaalde resultaten en het verbeterde marktaandeel, maar wijzen er wel op dat deze positieve aspecten reeds verdisconteerd zijn in de koers. Mede daarom zien zij nog maar een beperkt opwaarts potentieel en vinden het aandeel inmiddels eerlijk gewaardeerd.

Door onze redactie

Koersdoelverhogingen
Analist Andreas Heine van UniCredit Research heeft op 14 februari zijn koersdoel voor Syngenta verhoogd van 356 CHF naar 368 CHF, waarbij het advies is blijven staan op ‘buy’. Over het vierde kwartaal heeft de omzet de marktverwachtingen overtroffen, aldus de analist. Syngenta is daarnaast opnieuw in staat gebleken om zijn marktaandeel in alle regio’s waarin het actief is uit te breiden. Volgens Heine beschikt Syngenta over een zeer goed business model, welke kan leiden tot een hoger marktaandeel. Het toenemende winstmomentum in de zaadbusiness ondersteunt daarnaast de beleggingsvisie van de analist. Voor 2011 en 2012 gaat hij uit van een winst per aandeel van 15,89 dollar en 18,90 dollar.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft op 11 februari zijn koersdoel voor Syngenta verhoogd van 275 CHF naar 310 CHF. De analisten hebben hun waarderingsmodel herzien, maar blijven wel bij hun ‘equalweight-advies’. Volgens hen is het verwachte aantrekkelijke winstgroei van de speciaalchemiedivisie al voldoende ingeprijsd. De analisten geven daarom de voorkeur aan sectorgenoten BASF , Linde en AkzoNobel .

Analist Neil Tyler van JPMorgan heeft zijn koersdoel voor Syngenta op 11 februari met 10 CHF opwaarts bijgesteld naar 310 CHF. De analist stelt dat vanwege de nieuwe strategie, waarbij de levering van zaden en gewasbeschermingsmiddelen wordt gecombineerd, het agrochemische bedrijf zijn marktaandeel verder heeft weten uit te bouwen. De groeivooruitzichten zijn echter al in de koers ingeprijsd, aldus Tyler. De koersdoelverhoging is gebaseerd op een betere kasstroom en een verminderde nettoschuld. Al met al houdt de analist daarom vast aan zijn ‘neutral-advies’ voor Syngenta .

Bank of America Merrill Lynch heeft op 11 februari zijn koersdoel voor Syngenta verhoogd van 325 CHF naar 365 CHF, waarbij het advies ‘buy’ luidt. Het agrochemie concern heeft volgens analist Andrew Stott in het tweede halfjaar van 2010 een indrukwekkende EBITDA weten te bewerkstelligen. De marktverwachtingen zijn daarmee duidelijk overtroffen, aldus de analist.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 14 koop- en 8 houdadviezen uit tegenover 1 verkoopadvies, waardoor de consensus licht positief is. Wordt er gekeken naar de adviezen die recent zijn afgegeven kan er gesteld worden dat er sprake is van een licht positieve consensus.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 330,63 CHF, wat dicht bij de huidige koers van het aandeel licht. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter in een forse bandbreedte. Waar de analisten van Unicredit een koersdoel hanteren van 368 CHF en daarmee een opwaarts potentieel zien van ongeveer 15%, hanteren de analisten van Citigroup alsook JPMorgan een koersdoel van 310 CHF en zien daarmee beide een neerwaarts potentieel van ruim 3%. Gesteld kan worden dat analisten gemiddeld genomen nog maar een miniem opwaarts potentieel zien en het aandeel momenteel eerlijk gewaardeerd vinden.