Michelin geeft analisten de sporen

De afgelopen dagen hebben diverse analisten hun taxaties voor Michelin opwaarts bijgesteld naar aanleiding van de jaarcijfers die het bedrijf onlangs naar buiten bracht. De analisten waren positief verrast door de resultaten en spreken van veelbelovende vooruitzichten voor 2011. Ondanks enkele negatieve dissonanten verwachten analisten over het algemeen dat de koers in de komende periode zal stijgen.

Door onze redactie

Koersdoel verhoogd, verkoopadvies blijft
De Zwitserse zakenbank UBS heeft op 15 februari het koersdoel voor Michelin opwaarts bijgesteld van 45 euro naar 48 euro, maar houdt wel vast aan zijn ‘sell-advies’. Analist Philippe Houchois stelt dat zoals verwacht de resultaten over 2010 en de voorzichtige outlook voor 2011 onvoldoende zijn om de negatieve visie te wijzigen. De analist gaat er van uit dat de bandenfabrikant in de komende jaren marktaandeel zal verliezen. Zijn schattingen voor de winst per aandeel voor 2011 en 2012 heeft Houchois als gevolg van de lager dan verwachte rentekosten opwaarts bijgesteld met respectievelijk 6% en 13%.

Voorkeur aan anderen
Analist Yann Benhamou van Exane BNP Paribas heeft op 14 februari zijn koersdoel voor Michelin verhoogd met 6 euro naar 66 euro. Ondanks de duidelijk gestegen prijs van natuurlijk rubber heeft de bandenfabrikant volgens de analist de markverwachtingen voor de operationele winst in het tweede halfjaar van 2010 duidelijk overtroffen. Ook de prognoses van Michelin voor 2011 zijn positief, aldus Benhamou. Daarnaast is er volgens de analist geen koersrisico meer aanwezig, maar de timing van een herstel blijft wel onzeker. Mede daarom hanteerde analist een ‘neutral-advies’ voor Michelin en geeft hij de voorkeur aan andere toeleveranciers voor de automotive industrie.

Forse taxatieverhoging
Bank of America Merrill Lynch heeft op 14 februari het advies voor Michelin verhoogd van ‘neutral’ naar buy’, waarbij het koersdoel met 20 euro is verhoogd tot 80 euro. Analist Thomas Besson stelt dat de resultaten van Michelin over 2010 beter waren dan verwacht, terwijl de vooruitzichten veelbelovend zijn. Michelin behoort volgens de analist tot de winnaars voor een cyclisch herstel in de ontwikkelde bedrijfsvoertuigmarkten.

Consensus
Door de adviesverhoging van onder meer Bank of America Merril Lynch staan er nu voor Michelin 14 koop-, 4 houd- en 4 verkoopadviezen uit. De diverse taxatieverhogingen die de afgelopen dagen zijn doorgevoerd voor het aandeel zorgen er verder voor dat er sprake is van een positief sentiment.

Ondanks de koersdoelverhoging is UBS momenteel één van de pessimisten over Michelin . De analisten hanteren zoals gezegd een verkoopadvies met daarbij een koersdoel van 48 euro, waarmee zij een negatief rendement verwachten van ruim 20%. Andere analisten zien echter wel degelijk nog enig opwaarts potentieel, waarbij de analisten van Bank of America Merrill Lynch extreem positief zijn. Naast een koopadvies hanteren de analisten namelijk een koersdoel van 80 euro, waarmee zij uit gaan van een opwaarts potentieel van maar liefst 33%. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uit staan van 66,71 euro, hetgeen resulteert in een verwacht rendement van 10,56%.