Koersdoelverhogingen Boskalis

De analisten van zowel UBS als ABN AMRO hebben de afgelopen dagen hun taxaties voor Boskalis opwaarts bijgesteld. Reden hiervoor was de presentatie van de jaarresultaten vorige week donderdag, waar onder meer uit naar voren kwam dat het bedrijf vorig jaar een recordomzet heeft weten te realiseren.

Door onze redactie

Resultaten
Vorige week presenteerde Boskalis zijn resultaten over 2010 Het bedrijf wist over het afgelopen jaar een recordomzet te boeken van 2,67 miljard euro. Over 2009 kwam de omzet nog uit op 2,17 miljard euro. De winst steeg het afgelopen jaar met 36% tot 310,5 miljoen euro en was daarmee beter dan de 290 miljoen euro die het bedrijf zelf had geraamd.

Voor 2011 verwacht Boskalis dat er sprake zal zijn van een overgangsjaar. De capaciteit in de markt neemt volgens de onderneming toe, waardoor er druk op zowel volumes als marges ontstaat. Boskalis verwacht dat de bezetting in 2011 zal afnemen, iets wat in 2010 ook al het geval was. Voor de middellange termijn blijft het bedrijf positief, vooral vanwege grootschalige investeringsplannen in de olie- en gasindustrie in met name Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië.

De resultaten waren over het algemeen beter dan waar analisten op hadden gerekend. Zo wees analist Pieter Zwinkels van Royal Bank of Scotland op de recordmarge voor de baggerdivisie van Boskalis . De sterke orderinstroom biedt daarnaast volgens de analist een solide startpunt voor 2011 en de geplande investeringen bieden perspectief voor de middellange termijn. Zwinkels hanteert voor Boskalis een ‘hold-advies’ met een koersdoel van 32 euro.

Koersdoelverhogingen
Op 22 maart hebben de analisten van de Zwitserse zakenbank UBS hun koersdoel voor Boskalis verhoogd met 4 euro naar 44 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘buy’.

De analisten van ABN AMRO hebben op 21 maart naar aanleiding van de jaarresultaten hun koersdoel voor Boskalis opwaarts bijgesteld van 35 euro naar 37 euro. De analisten blijven wel bij hun ‘hold-advis’, omdat zij van mening zijn dat de huidige koers al in ruime mate rekening houdt met een opleving na het huidige overgangsjaar.

Consensus
Op dit moment hanteren 7 analisten een koopadvies en 6 een houdadvies. Daartegenover heeft geen van de analisten een verkoopadvies uit staan, waardoor de consensus overwegend positief is. Wordt er gekeken naar de meest recent afgegeven adviezen kan er gesteld worden dat het sentiment licht positief is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 38,28 euro, wat een verwacht opwaarts potentieel genereert van ruim 7%. Koersdoelen die de afgelopen dagen zijn afgegeven liggen echter wel in een forse bandbreedte. Waar de analisten van ABN ARMO met hun nieuwe koersdoel van 37 euro een opwaarts potentieel zien van slechts 4%, verwachten de analisten van UBS met een koersdoel van 44 euro een rendement van meer dan 23%.