Draka sectorfavoriet onder analisten

Kabelproducent Draka presenteerde recentelijk haar cijfers over het eerste halfjaar van 2008. Het concern realiseerde onder meer een winstgroei van 30%. De resultaten die het concern in deze periode boekte waren in lijn met de verwachtingen van diverse analisten. De consensus blijft mede hierdoor positief en het aandeel is sectorfavoriet onder analisten.

Nettowinst stijgt ruim 30%
De nettowinst steeg in het eerste halfjaar van 2008 met 30,1% tot 51,5 miljoen euro. Dit was in lijn met de verwachting die Draka eerder dit jaar in juni af gaf (51 miljoen euro, red.). Destijds werd het bedrijfsresultaat geraamd op 75 miljoen euro. Maardag (1 september, red.) meldde het concern een bedrijfsresultaat van 75,7 miljoen euro. De omzet daarentegen daalde licht van 1,42 miljard euro in H1’07 tot 1,41 miljard euro in H1’08.

In het afgelopen jaar profiteerde Draka van een sterke vraag vanuit de windmolenindustrie. Ook de liftdivisie, die 10%-15% van de totale omzet genereert, liet een belangrijke toename in het resultaat zien. Dit is vooral toe te schrijven aan de sterke vraag vanuit China.

De vraag naar kabels wereldwijd groeide in het eerste halfjaar met 2%-3%, waar dit in dezelfde periode een jaar eerder nog 4%-5% was.

De groei was volledig toe te schrijven aan de opkomende landen als Oost-Europa, het Verre Oosten, India en Latijns Amerika.

Draka heeft daarentegen wel last van een verslechterende vraag vanuit de auto-industrie. Door de afzwakkede economie is vooral de vraag vanuit de Verenigde Staten verslechterd. Mede daarom heeft Draka dit jaar haar fabriek in Vigo (Spanje, red.) gesloten, omdat klanten hun productiefaciliteiten naar lagelonenlanden verplaatsen.

Conform verwachting
De analisten van Royal Bank of Scotland stellen dat het aandeel in de afgelopen weken flink is opgelopen doordat beleggers hoopten dat het belang in Oman Cable industry zou worden verkocht. Hier pleitte aandeelhouder Lucenre Capital Management in april van dit jaar al voor, omdat deze deelneming momenteel veel waard is en volgens hen Draka het geld goed zou kunnen gebruiken.

Naar aanleiding van de resultaten hebben de analisten van CA Chevreux het verkoopadvies voor het aandeel herhaald. In totaal zijn er voor het aandeel 2 verkoopadviezen afgegeven. Daarnaast staan er 11 koopadviezen uit. Voor het aandeel zijn er geen houdadviezen afgegeven.

Binnen de sector kabel / telecomdiensten staat het aandeel Draka ruim op kop. Het krijgt de meeste koopadviezen en heeft mede daardoor de beste consensus. Het wordt gevolgd door het Britse Cable & Wireless en het Amerikaanse Liberty Global .