Analisten zetten koersdoel TNT op 18 euro, analisten verwachten uitdagend jaar

Deze week hebben zowel de analisten van Barclays als Macquarie hun koersdoel voor TNT neerwaarts bijgesteld, in aanloop naar de eerstekwartaalcijfers die het concern begin volgende week naar buiten zal brengen. De analisten stellen dat TNT een uitdagend jaar tegemoet gaat, maar houden desondanks wel vertrouwen in het aandeel.

Door onze redactie

Koersdoelverlagingen
De Britse zakenbank Barclays heeft op 28 april zijn koersdoel voor TNT verlaagd van 23 euro naar 19,50 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘overweight’. Analist David Fintzen heeft zijn verwachtingen voor het bedrijf gereduceerd, om zo rekening te houden met de lagere doelstellingen van TNT alsook het schijnbaar onverwacht uitdagende jaar dat het tegemoet gaat. De analisten verwachten tot slot dat TNT met zijn Express-divisie bijzonder slecht begonnen is aan 2011.

Op dezelfde dag als Barclays heeft analist Robert Joynson van Macquarie zijn koersdoel voor TNT verlaagd van 23 euro naar 18,50 euro. De analist wijst erop dat het bedrijf zijn winstdoelstelling voor de divisie Express heeft gereduceerd en als reactie daarop heeft hij zijn winstverwachtingen voor 2011 en 2012 verlaagd met respectievelijk 9 en 10%. Het advies blijft door Joynson gehandhaafd op ‘outperform’.

Minder waard
Vorige week nog verlaagde Morgan Stanley nog zijn advies voor TNT van ‘overweight’ naar ‘equal weight’, waarbij het koersdoel werd verlaagd met 7 euro tot 18 euro en de analisten de onderliggende waarde voor het bedrijf neerwaarts bijstelden van 21 euro naar 18 euro per aandeel. De reden hiervan is de zwakke operationele prestatie van de divisie Express en zwakke volumes in het eerste kwartaal in Azië.

De analisten stellen dat de zwakke operationele prestatie geleidt heeft tot een verlaging van de strategische opslag van 8 euro naar 5 euro per aandeel. Zij richten zich enkel op de onderliggende waarde van TNT en op dat front doet het bedrijf, met een opwaarts potentieel van 9%, volgens de analisten niet onder voor andere vrachtvervoerders.

Consensus
Voor het aandeel staan door de recente adviesverlaging van Morgan Stanley momenteel 8 koop- 11 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het feit dat analisten vooral vasthouden aan hun eerder afgegeven adviezen toont aan dat zij nog altijd vertrouwen hebben in het aandeel.

De recente koersdoelverlagingen tonen aan dat analisten minder opwaarts potentieel voor het aandeel zijn gaan zien, wat vooral te wijten is aan de prestaties van Express. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 21,23 euro, hetgeen resulteert in een verwacht rendement van iets meer dan 28%. Koersdoelen die echter recent voor TNT zijn afgegeven liggen rond de 18 euro, wat aanzienlijk onder het gemiddelde ligt en een verwacht rendement oplevert van 8,60%.

Afgewacht zal moeten worden welke resultaten TNT volgende week maandag over het eerste kwartaal naar buiten zal brengen. Analisten verwachten over het algemeen dat TNT het de afgelopen maanden lastig zal hebben gehad en de komende periode eveneens uitdagend zal zijn. Met de op handen zijnde splitsing van Mail en Express begint er daarnaast een nieuwe periode voor TNT. Pas dan zal duidelijk worden hoeveel de onderdelen afzonderlijk waard zijn en op basis daarvan zullen analisten hun taxaties wellicht aanpassen.