TNT stelt teleur: adviezen en fair values omlaag

TNT stelde begin deze week beleggers teleur door tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal te presenteren. Enkele analisten hadden in aanloop naar de publicatie hun taxaties al naar beneden toe bijgesteld en verwacht mag worden dat anderen in de komende dagen dit voorbeeld zullen volgen.

Door onze redactie

Eerstekwartaalcijfers
TNT presenteerde maandagmorgen resultaten die niet voldeden aan de marktverwachtingen. TNT had beleggers vorige maand al gewaarschuwd door een winstwaarschuwing af te geven voor de divisie Express, maar uit de deze week gepubliceerde cijfers kwam naar voren dat de divisie Post het ook moeilijk heeft.

Het onderliggende bedrijfsresultaat, het resultaat tegen vaste wisselkoersen, daalde bij de divisie Post met 33% naar 120 miljoen euro. Dit was te wijten aan lagere volumes, prijs- en mixveranderingen, hogere pensioenlasten en kosten in verband met herstructureringen. De volumes bij Post daalde met 8,6% en voor het gehele jaar verwacht TNT een volumedaling van 8-10%.

Bij de divisie Express, waar TNT vorige maand al een winstwaarschuwing voor af gaf vanwege onder meer de stijging van de olieprijs en integratieproblemen in Brazilië, bedroeg het bedrijfsresultaat 79 miljoen euro negatief, tegen een positief resultaat van 59 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2010.

Post stelt teleur
Analist Dieter Furniere van KBC Securities stelt dat vooral de onderliggende resultaten van de divisie Post hem hebben teleurgesteld. Het beloofde dividend bij Post legt echter wel een bodem onder de waardering, aldus de analist. Verder stelt Furniere dat Express geen verrassingen bevatte na de trading update van vorige maand. KBC Securities heeft voor TNT een ‘hold-advies’ uitstaan met een koersdoel van 21 euro.

Kostenbesparingen blijven achter
Ook bij ABN AMRO zijn ze van mening dat Post niet heeft voldaan aan de verwachtingen. Terwijl TNT vorige maand wel een winstwaarschuwing gaf voor Express, had het bedrijf volgens de analisten net zo goed ook voor Post beleggers kunnen waarschuwen. Zij stellen verder dat de volumedaling bij Post hoog blijft, terwijl de kostenbesparingen achterblijven.

Post valt tegen, Express mee
Analist Axel Funhoff van ING is van mening dat de volumedaling bij de postdivisie in het eerste kwartaal redelijk hoog was, waardoor het resultaat bij Post slechter was dan verwacht. Express was echter voor de analist een positieve verrassing, waardoor ook de cijfers op bedrijfsniveau voor hem een meevaller waren. Brazilië blijft volgens Funhoff een probleem voor TNT, die voor het aandeel een ‘buy-advies’ heeft uitstaan.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 8 koop-, 11 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Verwacht mag worden dat sommige analisten hun advies in de komende dagen zullen verlagen.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 20,60 euro, wat een verwacht rendement oplevert van circa 24%. Analisten zijn echter teleurgesteld in de gepresenteerde eerstekwartaalcijfers en zullen naar alle waarschijnlijkheid hun winstverwachtingen en daarmee hun koersdoel naar beneden toe bijstellen de komende dagen. Deze trend is namelijk vorige week al door een aantal analisten ingezet.