TNT wordt gesplitst

De aandeelhouders van TNT hebben woensdag ingestemd met de splitsing van het bedrijf. De postactiviteiten worden daardoor voortaan uitgevoerd door het bedrijf PostNL . De expressactiviteiten gaan door als TNT Express . Beide bedrijven krijgen een notering aan de beurs in Amsterdam. TNT kondigde de splitsing vorig jaar onder druk van aandeelhouders aan. De post- en expressactiviteiten zouden te weinig met elkaar te maken hebben om het voortbestaan van beide binnen één bedrijf te rechtvaardigen.

Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemde woensdag 99,7 procent van de aandeelhouders met het voorstel in.

Splitsing
Volgens scheidend bestuursvoorzitter Peter Bakker ontstaan er door de splitsing ''twee sterke bedrijven met solide structuren en een sterk management''. Bakker legt zijn functie op 1 juni officieel neer en wordt bij TNT Express opgevolgd door Marie-Christine Lombard. Zij was binnen het bestuur van TNT al verantwoordelijk voor de divisie Express.

Harry Koorstra, nu als TNT-bestuurder verantwoordelijk voor post, wordt bestuursvoorzitter van PostNL .

Kritiek
Ondanks de overweldigende meerderheid was er ook kritiek op de manier waarop TNT de splitsing vormgeeft. Diverse grote investeerders beklaagden zich tijdens de vergadering over de grote hoeveelheid beschermingsconstructies die bij TNT Express zouden zijn opgeworpen. Voor een meerderheid van de aandeelhouders was dit reden om geen decharge te verlenen aan de raad van commissarissen van het bedrijf.

De stemming over de splitsing trok een groot aantal beleggers naar de vergadering. Twee derde van de aandeelhouders was tijdens de stemmingen vertegenwoordigd. ''Een fantastische opkomst'', concludeerde president-commissaris Piet Klaver.

ANP