Morrison middenmotor supermarktsector

Het afgelopen jaar zag het Engelse Morrison Supermarkets haar winst stijgen met bijna 19% in het eerste halfjaar van 2008. Het concern heeft daarnaast de verwachting uitgesproken dat het in de tweede helft van 2008 meer marktaandeel zal behalen. Analisten zijn verdeeld over het aandeel waarmee de consensus momenteel neutraal is.

Bijna 19% winststijging
In de eerste helft van 2008 wist de op vier na grootste voedseldistributeur van Groot-Brittannië, Morrison Supermarkets, een onderliggende winst voor belastingen te realiseren van 29 miljoen pond. Dit betekende een stijging van 18,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Analisten gepolst door persbureau Thomson Reuters hadden een omzet verwacht tussen 285–385 miljoen pond, met een gemiddelde verwachting van 294 miljoen pond.

Het interim dividend is vastgesteld op 0,8 pence per aandeel, een stijging van 18,5% ten opzichte van de 0,675 pence die in 2007 werd uitgegeven door het concern.

Morrison Supermarkets meldt dat het optimalisatieplan op de goede weg is en dat alle initiatieven zijn geïnitieerd. Het aantal klanten groeide met 4,7% wat een half miljoen klanten per week meer betekende.

Voor de tweede helft van 2008 verwacht het supermarktconcern 8 nieuwe winkels te openen en een verdere expansie van 50.000 vierkante meter.

Analisten verdeeld
Analisten zijn verdeeld over het aandeel. Naar aanleiding van de gepresenteerde halfjaarcijfers hebben diverse analisten hun advies voor het aandeel verlaagd. Zo verlaagden de analisten van J.P. Morgan hun advies van kopen naar houden. Ook de analisten van Merrill Lynch hebben hun advies verlaagd; van houden naar verkopen.

De consensus is door de hiervoor genoemde adviesverlagingen negatiever geworden voor het supermarktconcern. Op dit moment is de consensus voor het aandeel neutraal. In totaal staan er voor het aandeel op dit moment 6 koop- 8 houd- en 3 verkoopadviezen uit.

Binnen de supermarktsector bevindt Morrison Supermarkets zich in het midden op basis van consensus, met om zich heen het Belgische Colruyt en Franse Carrefour . Koploper is het Britse Tesco , waarvoor geen enkele analist een negatief voor heeft afgegeven. Wel zijn er voor het aandeel 2 houd- en 13 koopadviezen afgegeven.