Verwacht rendement KPN fors ondanks koersdoelverlagingen

Nadat analisten begin deze maand hun taxaties voor KPN verlaagden vanwege de winstwaarschuwing die het telecomconcern eind april afgaf, zijn er de afgelopen dagen wederom koersverlagingen doorgevoerd. Doordat de koers echter de afgelopen weken aanzienlijk is gedaald is het verwacht rendement nog altijd fors.

Door onze redactie

Investeren in concurrent
De Franse bank Société Générale heeft op 24 mei zijn koersdoel voor KPN verlaagd van 10 euro naar 9 euro. Analist Thierry Cota stelt dat de operationele risico’s bij het telecomconcern zijn gestegen. De doelstelling van de onderneming om marktaandeel terug te winnen in de markt voor breedband vindt Cota ambitieus. Bovendien zouden de uitkeringen aan aandeelhouders in de komende jaren kunnen dalen, aldus de analist.

Mede daarom heeft hij voor het aandeel een ‘sell-advies’ uitstaan en wijst beleggers erop dat zij ook kunnen investeren in de aandelen van concurrent Ziggo, die momenteel een beursgang voorbereid.

Aantrekkelijke waardering blijft
Op 23 mei heeft Unicredit Research zijn koersdoel voor KPN neerwaarts bijgesteld van 14,80 euro naar 12,50 euro. Giovanni d’Amico stelt dat na de verrassend zwakke prestaties op de thuismarkt van KPN over het eerste kwartaal en de winstwaarschuwing in april hij besloten heeft om zijn winstverwachtingen voor 2012 te verlagen met 9%.

Zelfs met dit negatieve scenario in het vooruitzicht vindt de analist echter dat KPN momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is en heeft daarom zijn ‘buy-advies’ voor het aandeel herhaald.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 16 koop-, 7 houd- en 6 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Analisten houden voorlopig vast aan hun eerder afgegeven adviezen voor het aandeel.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 12,79 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 25,5%. Opvallend hierbij zijn de koersdoelen die de afgelopen periode zijn afgegeven. Waar de analisten van Société Générale tot een van de negatievere analisten behoren en met hun koersdoel van 9 euro een neerwaarts potentieel zien van 11,68%, zien aan de andere kan van het spectrum de analisten van UBS met een koersdoel van 14,50 een opwaarts potentieel van 42,30%.

Gesteld kan worden dat analisten gemiddeld genomen een aanzienlijk opwaarts potentieel voor het aandeel zien en het huidige gemiddeld koersdoel hiervan een correcte afspiegeling is.

De voornaamste reden dat analisten een dergelijk hoog rendement verwachten is voornamelijk te relateren aan de aanzienlijk gedaalde koers van het aandeel. Eind april gaf KPN een winstwaarschuwing af, wat al leidde tot een forse koersdaling. De recent gepresenteerde strategie voor de komende jaren wist analisten daarnaast niet echt te overtuigen, wat leidde tot een verdere daling.

De huidige waardering van het aandeel vinden de meeste analisten echter te laag en mede daarom is de consensus nog altijd positief. Tot slot zingt er in de markt nog altijd het gerucht dat KPN op termijn een overnamekandidaat zou kunnen zijn, wat een ondersteuning is voor het positivisme.