Applied Materials voorziet na sterke start moeilijk kwartaal

Het Amerikaanse Applied Materials heeft deze week beleggers gewaarschuwd dat het komende kwartaal wel eens zwak zou kunnen worden, ondanks de solide start van 2011. Het bedrijf deed begin deze maand nog wel een grote overname, maar analisten hebben inmiddels hun taxaties voor het aandeel bijgesteld.

Door onze redactie

Zwak kwartaal vewacht
Applied Materials verwacht dat de opbrengsten in het komende kwartaal zwak zullen worden, omdat het bedrijf zorgen heeft over de moeilijke economische omstandigheden. Deze hebben ervoor gezorgd dat chipfabrikanten minder zijn gaan spenderen.

CFO George Davis heeft deze week dan ook beleggers gewaarschuwd dat Applied Materials in het lopende boekjaar wellicht niet zijn omzetdoelstelling van 11 miljard dollar zal weten te realiseren indien zijn klanten geen signalen zien van een sterkere vraag van consumenten.

Voorzichtige outlook
De Zwitserse zakenbank UBS hanteert voor Applied Materials een ‘netural-advies’ met een koersdoel van 15 dollar. Analist Stephen Chin stelt dat het bedrijf 2011 solide is aangevangen, maar voor het komende kwartaal een conservatieve outlook heeft afgegeven. Dit is volgens de analist wel in lijn met de trend binnen de branche. Het bedrijf heeft te lijden onder een snel afnemende vraag vanuit zonne-energie bedrijven, aldus Chin, die zijn winstverwachtingen voor 2011 en 2012 heeft verlaagd om zo de voorzichtige outlook in te prijzen.

De analisten van Needham & Co hebben hun koersdoel voor Applied Materials verlaagd met 3 dollar tot 16 dollar. Ze hebben hun advies ongewijzigd gelaten op ‘buy’.

De Britse zakenbank Barclays heeft zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd van 20 dollar naar 17 dollar. De resultaten over het afgelopen kwartaal voldeden aan de verwachtingen van analist Christopher Muse. De doelstellingen van de onderneming voor het komende kwartaal zijn echter lager dan de marktverwachtingen, wat volgens de analist het gevolg is van de lagere vraag naar silicium. Als gevolg van deze trend heeft Muse besloten zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar bij te verlagen. Omdat de tijdelijke marktverzwakking echter al wel is ingeprijsd in de koers, blijft de analist vasthouden aan zijn ‘overweight-advies’.

Tot slot hebben de analisten bij Stifel Nicolaus besloten om het koersdoel voor Applied Materials juist licht te verhogen met 1 dollar tot 19 dollar. Daarnaast hanteren de analisten een ‘buy-advies’.

Consensus
Analisten hebben vooralsnog geen wijzigingen doorgevoerd in hun adviezen, waardoor er momenteel 5 koop- en 8 houdadviezen uitstaan, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies hanteert. De consensus is hierdoor licht positief.

Door de diverse koersdoelwijzigingen bedraagt het gemiddeld koersdoel 16,34 dollar, hetgeen een verwacht rendement oplevert van bijna 18%. Koersdoelen die deze week zijn afgegeven liggen wel in een aanzienlijke bandbreedte. Waar de analisten van Susquehanna met een koersdoel van 13 dollar anticiperen op een neerwaarts potentieel van ruim 6%, hebben de analisten van Stifel juist hun koersdoel verhoogd naar 19 dollar en zien daarmee een opwaarts potentieel van 37%. Gesteld kan worden dat het gemiddeld koersdoel een goede weerspiegeling is van het huidige gemiddelde sentiment.