'Shell kan partner Rosneft worden'

Olieconcern Royal Dutch Shell kan een partner worden van zijn Russische branchegenoot Rosneft om samen op zoek te gaan naar olie in het Russisch poolgebied. "We hebben al eerder voor een lange tijd prettig samengewerkt met Royal Dutch Shell '', zei de Russische premier Vladimir Poetin vrijdag. De Britse oliemaatschappij BP is overigens niet uit beeld, benadrukte Poetin verder.

BP en Rosneft slaagden er eerder niet in een akkoord te bereiken. BP maakte enkele maanden geleden bekend aandelen te willen ruilen met Rosneft. Daarnaast wilde BP met Rosneft op zoek gaan naar olie in het Russisch poolgebied. Daarmee was 16 miljard dollar gemoeid.

Die plannen stuitten op hevig verzet van de vier Russische miljardairs die de helft van het samenwerkingsverband TNK- BP in handen hebben. Zij waren van mening dat BP in Rusland alleen actief mag zijn via het gezamenlijke bedrijf.

Volgens Rosneft zijn er ook andere kandidaten voor de beoogde samenwerking, zoals oliegigant Exxon, Chevron, het Chinese CNPC, Petronas uit Maleisië en het Braziliaanse Petrobas.

Express.be