Shell koopt Britse tankstations, blijft ook in Nigeria actief

hell koopt 254 tankstations in het Verenigd Koninkrijk voor een bedrag van 240 miljoen pond sterling (270 miljoen euro). Dat maakte het olieconcern dinsdag na het sluiten van de aandelenbeurzen bekend. Na de aankoop zal Royal Dutch Shell ongeveer 1150 tankstations in het VK hebben. De verkoop wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Royal Dutch Shell blijft in Nigeria actief op land, naast de oliewinning op zee. De problemen in de Nigerdelta, waar het olieconcern geregeld te maken heeft met sabotage van zijn pijpleidingen, zijn geen reden om op te stappen. Dat zei Mutiu Sunmonu, de hoogste baas van Royal Dutch Shell in het land, dinsdag.

Volgens Sunmonu is de sabotage niet specifiek tegen Royal Dutch Shell , de grootste olieproducent in het land, gericht. ''De oorzaak van de conflicten is armoede, het gebrek van voedsel op tafel.''

Royal Dutch Shell wil zijn steentje bijdragen aan de armoedebestrijding door de lokale bevolking scholing en huizen aan te bieden. Critici, waaronder Milieudefensie, vinden echter dat het concern zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Door olielekkages niet te voorkomen, zijn in hun ogen onder meer landbouwgronden, visvijvers en drinkwater vervuild.

Gas
Een ander heikel punt is het affakkelen van gas. Royal Dutch Shell is al jaren bezig daar een eind aan te maken. Volgens Sunmonu kenden die plannen vooral tussen 2006 en 2010 tegenslag vanwege veiligheidsrisico's en geldgebrek bij de Nigeriaanse overheid.

Inmiddels zijn de projecten om affakkelen te stoppen weer hervat. Royal Dutch Shell trekt daar zo'n 2 miljard dollar voor uit, maar Sunmonu wilde niet aangeven wanneer de laatste vlam uitgaat.

ANP