Grootste daling Philips sinds maart 2009, koers -11,5%

Het aandeel van de Nederlandse elektronicaproducent Philips heeft de grootste daling meegemaakt sinds 30 maart 2009 van alle bedrijven in de AEX . De aandelenkoers van Philips is sinds begin dit jaar van 22,50 euro per aandeel naar onder de 16 euro gedaald. In vergelijking met de AEX -index laat Philips sinds medio maart een sterkere daling zien dan de rest van de beursgenoteerde bedrijven verhandeld op de AEX .
Hevige concurrentie
<a href='/aandeel/14-philips'> Philips </a> lichtpeer winstdaling 2011 Het Nederlandse bedrijf uit Eindhoven heeft moeilijkheden om met Aziatische bedrijven te concurrenten en waarschuwt voor een winstdaling in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit komt volgens het bedrijf doordat de afdelingen Lighting en Consumer Lifestyle onder de maat presteren. Zo is de verwachting dat de EBITA van de afdeling Lighting van 193 miljoen euro naar 85 miljoen euro zal dalen. Analisten hadden verwacht en gehoopt op een daling naar 170 miljoen euro. Voor de afdeling Consumer Lifestyle zal de EBITA dalen naar 50 miljoen euro van een EBITA van 119 miljoen euro in het vorige kwartaal.

Adviezen omlaag
SNS Bank gaat haar adviezen verlagen en zal voornamelijk kijken naar het koersdoel en het buy-advies. Dit gaat volgens de bank “met negatieve implicatie”. Het aandeel Philips noteert op de Amsterdamse AEX na bekendmaking van deze winstwaarschuwing een fors verlies van 11,5 procent naar een stand van 15,92 euro.