Stork nipt onder gemiddeld koersdoel

De consensus over technologieconcern staat nu sterk op houden. Onlangs gaven Petercam en SNS Securities houdadviezen af voor het aandeel. Stork noteert momenteel een fractie onder het gemiddelde koersdoel van 48,65 euro. Stork behoort dit jaar tot de sterk presterende fondsen met een totaal rendement vanaf januari van 24,06%.

Ondanks deze flinke stijging van het aandeel is de koerswinstverhouding slechts met 2 punten gestegen naar 10,14, gemeten met de winst uit 2006.

Stork kwam woensdagochtend met de resultaten over het tweede kwartaal naar buiten. Beleggers nemen de cijfers voor lief, en zijn met name benieuwd naar de voortgang van het overnameproces rond Stork. Het Britse investeringsbedrijf Candover deed een aantal weken geleden een bod van 47 euro per aandeel op het industrieel concern, waarmee de Britten 1,5 miljard euro willen neertellen voor Stork.

Verschillende partijen in de financiële wereld stellen dat de voorgenomen transactie op losse schroeven staat, omdat de Ijslandse grootaandeelhouder Marel en diverse kleine aandeelhouders niet van plan zijn om hun stukken aan te melden. Maar bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van Stork heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf door Candover wordt overgenomen, zo laat hij weten in een interview met Belegger.nl.

Hoe groot acht u de kans dat Stork dit jaar wordt overgenomen door Candover?

Vollebregt: Een percentage wil ik niet geven. Maar wij verwachten dat Candover het biedingsbericht in de eerste helft van augustus kan publiceren. Er wordt goede voortgang gemaakt met het biedingsbericht. We geloven dat het bod van Candover realistisch en goed is. In september zal er meer helderheid zijn.

Maar staat de overname niet op losse schroeven? Marel wil het onderdeel Food Systems van Stork overnemen, maar Candover wil Food Systems juist behouden of verkopen via een veiling.

Vollebregt: Nogmaals, wij verwachten dat Candover het biedingsbericht in de eerste helft van augustus kan publiceren. Meerdere wegen leiden naar Rome.

Vindt u het niet jammer dat er met Stork wellicht weer een groot Nederlands bedrijf in buitenlandse handen komt en van het Damrak verdwijnt?

Vollebregt: De basis van onze kracht ligt in Nederland. Dat zal niet veranderen. Ook niet als we door Candover worden overgenomen. We zijn er trots op dat we al 180 jaar bijdragen aan de industriële ontwikkeling in Nederland. Maar ons werkterrein is internationaal.

Stork zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen tot 0,3 miljoen euro. Het resultaat werd gedrukt door aanhoudende problemen met het NH90-helikopterprogramma. Hiervoor neemt het bedrijf een voorziening van 35 miljoen euro. Kunnen we in de toekomst opnieuw een last in het kader van dit helikopterprogramma verwachten?

Vollebregt: We zitten met dit programma in de eindontwikkelingsfase. Dan zijn de risico’s nu eenmaal hoger. En de ontwikkelingsfase loopt door tot 2009, dus tot die tijd kunnen we niets uitsluiten op dit gebied.

Bent u tevreden over de prestaties van Stork in het tweede kwartaal?

Vollebregt: Onderliggend zijn de resultaten vergelijkbaar met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Maar ik kan niet zeggen dat ik tevreden ben. We hebben een voorziening van 35 miljoen euro moeten nemen. Dan kan ik niet tevreden zijn.

En wat verwacht u van de prestaties van Stork over geheel 2007?

Vollebregt: We verwachten geen wezenlijke veranderingen in de marktomstandigheden. Maar onze prestaties hangen van veel factoren af. Op dit moment kunnen we nog geen indicatie geven.

Door Tim Kezer, financieel journalist/eindredacteur bij Analist.nl/Belegger.nl.