Winstwaarschuwing TomTom, koers schiet omlaag, Nomura zet koersdoel op 3,50 euro

TomTom heeft maandag nabeurs een winst- en omzetwaarschuwing bekendgemaakt. Het gaat om de verwachtingen voor de winst en de omzet voor heel 2011. De omzet en winst zullen tegenvallen met als belangrijkste boosdoener de verkoop van navigatiekasten die zwaarder tegenvallen dan eerder voorzien. Het aandeel TomTom noteert op de Amsterdamse beurs een verlies van bijna 25 procent omstreeks 9:20. De koers van het aandeel staat op 3,70 euro.

Tweede keer omzetwaarschuwing dit jaar
Het is de tweede keer dat de producent van navigatieapparatuur met een omzetwaarschuwing komt. In april bij de bekenmaking van de eerste kwartaalcijfers was dit ook al het geval. Er werd toen geen winstverwachting afgegeven.

Volgens het bedrijf, met 3500 medewerkers in 40 landen, zal de Europese markt voor navigatieapparatuur met 10 procent dalen. In de VS is het voor TomTom dramatischer met een daling van 30 procent. De omzet zal daardoor uitkomen tussen de 1.225 en 1.275 miljard euro. Omgerekend naar winst zal dat voor 2011 tussen de 0,25 en 0,30 eurocent per aandeel zijn. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar waar een winst per aandeel uitkwam op 0,49 eurocent.

VerwachtingenWinstwaarschuwing <a href='/aandeel/359-tomtom'> TomTom </a> koers omlaag
De verwachtingen voor de omzet voor het tweede kwartaal liggen tussen de 300 en 310 miljoen euro, aldus de marktleider in navigatieapparatuur. Volgens het bedrijf presteren de divisies Automotive, Business Solutions en Licensing naar verwachting. "We zullen blijven investeren in de groeimarkten, maar de uitgaven zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de omzet" aldus medewerkers van het bedrijf.

Nomura zet koersdoel op 3,50 euro
Het advies blijft welliswaar op houden staan maar het koersdoel wordt bijnag gehalveerd. Als reden voor de lagere taxatie noemen de analisten de winstwaarschuwing van gisteren. De analisten sluiten verder slecht nieuws niet uit. Daarnaast worden de huidige TomTom 's amper vervangen en gebruiken veel automobilisten inmiddels mobiele applicaties met dezelfde mogelijkheden hetgeen de omzet van TomTom behoorlijk invreet aldus de analisten.
TomTom nu een overnamekandidaat>

Corné van Zeijl over resultaten TomTom